Íme, a legjobb gyulladáscsökkentő fűszerek
2021. February 15.A szervezetben lévő gyulladás annak a jele, hogy az immunrendszered éppen valamiféle fertőzéssel harcol és/vagy gyógyul. Ugyanakkor egy-egy gyulladás igen hosszúra tud nyúlni. Ezeket összefoglalónéven krónikus gyulladásoknak hívjuk, amelyek több problémához is vezethetnek (például cukorbetegség vagy akár rák).
Az étrendünk nagyban befolyásolja egészségünket. Az vagy, amit megeszel, szokták mondani, bizonyos fűszerek pedig hatalmas segítséget jelenthetnek, ha a szervezeted éppen harcban áll.
Íme 9 fűszer, amelyek felveszik a harcot a gyulladással szemben:
1. Gyömbér
A gyömbér egy igen sokoldalú fűszer, melyet hasznosíthatsz frissen, szárítva vagy akár porított formájában.
Kulináris sokszínűsége mellett az emberiség már évezredek óta veti be megfázás, migrén, émelygés vagy akár magas vérnyomás ellen is.
2. Fokhagyma
A fokhagyma köztudottan intenzív illatú és ízű fűszer. Emberemlékezet óta használják ízületigyulladások, köhögés, fertőzések, székrekedés és fogfájás kezelésére.
3. Kurkuma
A kurkumát az indiai konyhaművészet már z ősi idők óta használja. Több, mint 300 aktív összetevőt tartalmaz, így az egyik leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentő, amit ismerünk. Fekete borssal fogyasztva még tovább erősíthetjük hatását.
4. Kardamom
Délkelet-Ázsia egyik legnépszerűbb fűszere. Édeskés-fűszeres íze eltéveszthetetlen. Fogyasztásával nő a szervezetben lévő antioxidánsok mértéke, így csökkenti a gyulladási folyamatokat a szervezetben.
5. Fekete bors
A fekete bors a fűszerek királya, a világ minden táján használják. Hagyományosan az asztma, a hasmenés és egyéb gyomor betegségek kezelésére használják.
6. Ginzeng
A ginzenget Ázsia számos országában használják már több ezer éve. Két legnépszerűbb fajtája az ázsiai-, valamint az amerikai ginzeng. Előbbit serkentő, utóbbit nyugtató hatás miatt kedvelik igazán.
7. Zöld tea
A zöld teának rengeteg egészségre jótékony hatása van. Lassan felszívódó koffein tartalma miatt közkedvelt serkentőszer, vízhajtó hatása miatt a diétázók is előszeretettel fogyasztják, ám azt kevesebben tudják, hogy gyulladáscsökkentőként is kiválóan funkcionál.
8. Rozmaring
A rozmaring mediterrán térség egyik népszerű fűszernövénye. Magas polyphenol tartalmának köszönhetően igen hatásos gyulladáscsökkentő.
9. Fahéj
A karácsony egyik legnépszerűbb fűszerét több ezer éve hasznosítják az orvoslásban. Egy összefogó tanulmány szerint 1500-4000 mg 10-110 napon át való fogyasztása elképesztő eredményeket mutat a gyulladásos eredetű betegségek gyógyításában. Figyelem! Túlfogyasztása mellékhatásokat okozhat, ezért egy teáskanálnál többet semmiképpen ne fogyasszunk belőle otthon!