Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ilyen a Quiche Lorraine, a franciák világhírű pitéje

2022. December 15.

A klasszikus francia ételt valamennyi francia kávéház és bisztró étlapján megtaláljuk, és persze otthon is könnyedén megsüthetjük. A 16. századi eredetű fogást ma már számtalan variációban készítik, ám a tradicionális quiche tölteléke csak tejszínből, tojásból, szalonnából vagy sonkából állhat, mindez pedig omlós tészta alapra kerül. Nem forrón, hanem szobahőmérsékletűre hűlve, esetleg kicsit felmelegítve szokás fogyasztani reggelire, ebédre, vagy akár vacsorára.

 

A Quiche Lorraine nem ugyanaz, mint az egyszerű quiche

A Lorraine kevesebb hozzávalóból készül, az eredeti recept szerint tölteléke tejszínből, tojásból áll, egy kevés szerecsendióval, sóval, borssal fűszerezik, és francia kockázott szalonnát használnak hozzá. Később aztán sajt is került bele. Amikor karamellizált hagymát is adnak hozzá, akkor Quiche Alsacienne-ről beszélünk. A tésztája eredetileg omlós tészta, de manapság sok helyen leveles tésztával sütik.

 

Egy régióról kapta a nevét

Alsace-Lorraine, avagy Elzász és Lotaringia a német–svájci–belga–francia határnál elterülő terület. Az idők során része volt Franciaországnak, majd Németországnak, manapság ismét francia terület. Központja Strasbourg, és az egész területre jellemző a német és a francia kultúra keveredése. Ez magyarázatul szolgál arra is, hogy a Quiche Lorraine a legtöbb nem francia nemzetiségű ember szerint valójában német eredetű étel. Lotaringia királysága a 4. századtól az 1600-as évekig létezett, és itt született a quiche is. Neve a „kruchen” szóból (ez a „kuchen”, azaz sütemény régies formája) ered, és kezdetben öntöttvas serpenyőben készült.

 

Tipp: Mi az a Fleur De Sel? És mitől olyan különleges?

 

Ha kerül bele sajt, az általában gruyère

Ahogy írtuk, eredetileg nem szerepelt sajt a hozzávalók között. A svájci eredetű gruyère sajtot a 12. században kezdték először készíteni, ez a sajtfajta nagyon jól bírja a sütést és melegítést, épp ezért került a quiche-be. Manapság persze másmilyen sajtokkal is készítik, például kecskesajttal, cheddarral vagy goudával.

 

A szalonna nagyon fontos bele

A francia szalonnának, ami a quiche-be kerül, lardon a neve. Ugyanazon részéből készül a sertésnek, mint a bacon, csak máshogy szeletelik: 1×2 cm-es hasábokra vágják, így sülés közben a külseje ropogós lesz, belül pedig puha marad.

 

A tejszín elengedhetetlenül fontos bele

Sokan frittatához vagy omletthez hasonlítják, de amíg az előbbiek készülhetnek tejszín nélkül is, addig a quiche egyik leglényegesebb és egyben elhagyhatatlan hozzávalója, hiszen ettől olyan ellenállhatatlanul krémes középen.

 

Forrás: mashed

 

Ezt már olvastad? 

Azt hitted, francia? Pedig nem! Tények és tévhitek a croissant-ról

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Top 10 francia receptünk

Top 10 francia receptünk

Tíz példa arra, hogy mennyire változatos a francia gasztronómia.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!