Idézzük fel pulykás fogásokkal a mediterrán nyarakat! 3 receptet mutatunk
2020. June 11.Ha szívesen felidéznénk a korábbi európai nyaralásaink tradicionális ízeit, elevenítsük fel őket a saját konyhánkban! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ezúttal népszerű mediterrán ételeket mutat be.
A pulykahús alapvető hozzávalója az olasz és a spanyol gasztronómiának, amióta az 1500-as évek nagy felfedezői elhozták a területre az eredetileg Amerikában őshonos állatot. A mediterrán országokban számos módon készítik el a zamatos pulyka húsát, törekedve arra, hogy minél egészségesebben tálalják, ezért sok friss zöldséggel kombinálják, és olívás öntettel bolondítják meg.
Ha vendégül látjuk barátainkat, rokonainkat, jól jönnek a gyorsan elkészíthető tradicionális fogások, amelyekkel nem kell órákig bíbelődni, mégis szemet gyönyörködtetően színesek és emlékezetes ízvilágúak. Ne lepődjünk meg, ha elkérik majd tőlünk a receptet a vacsora végén!
Egy igazán vitamindús toszkán salátát szeretnénk? A panzanella remek választás!
Serpenyőben olívaolajat hevítünk, rozmaringot és a kakukkfüvet dobunk rá, majd a nagyobb kockára vágott, szikkadt kenyeret átforgatva, rázogatva aranybarnára pirítjuk benne. A kenyeret félretesszük egy tálba, a fűszereket kivesszük a serpenyőből. Felhevítjük a maradék olajat, mehet bele 2 gerezd fokhagyma és a felkockázott pulykamell. Sózzuk, borsozzuk, olívabogyót is adhatunk hozzá. Ha a hús szaftosra sült, a serpenyő egész tartalmát a lepirított kenyérre öntjük. Néhány szem koktélparadicsomot megmosunk, majd 1 percig forgatjuk a jó forró serpenyőben. Ezalatt kicsit megpuhul, és mehet is a tálba. Végül mozzarellát és tépett salátaleveleket adunk a salátához. Tálaláskor meglocsoljuk a maradék fűszeres olívaolajjal és balzsamecettel.
Szenvedélyes spanyol ízekre vágyunk? Ollé, egy pulykakolbászos paella rendel!
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rádobunk egy fej apróra vágott vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát. Ha kicsit lepirul, mehet hozzá 10 dkg karikára vágott pulyka páros kolbász és 40 dkg felkockázott pulykamell, valamint 1 apró kockára vágott kaliforniai paprika, 15 dkg ceruzabab és 4 apróra kockázott paradicsom. Rászórunk 30 dkg rizottó rizst, felöntjük 1 liter húslevessel, teszünk bele egy csipet sáfrányt, 1 teáskanál pirospaprikát, sót, frissen őrölt borsot és 1-2 babérlevelet. Rázogatva készre főzzük a rizst, apránként hozzáöntve a húslevest. Apróra vágott petrezselyemmel és citromkarikával tálaljuk. 4 személyes adag.
Ennek a gyerekek sem tudnak ellenállni! Pulykás lasagne falatok
Egy fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát felaprítunk, olívaolajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 50 dkg pulyka darált húst, és kevergetve megpirítjuk. Ha kész, oregánóval fűszerezzük, és hozzákeverünk 1 evőkanál sűrített paradicsomot, 40 dkg hámozott, darabolt paradicsomot (konzerv), majd 20 percig főzzük. Közben a lasagne lapokat (1 doboznyit) 5 perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffin tepsi mélyedéseit megkenjük olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beleadagoljuk a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére (25 dkg-ot osztunk szét), és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Friss salátaágyon tálaljuk.