Hosszabbítsd meg késeid élettartamát!
2021. March 27.A legtöbb ember évtizedekig szenved gyenge minőségű késekkel, mielőtt beruház egy igazán jó szettre. Nem titok, hogy ezeknek igencsak megkérik az árát, szóval ha egyszer eljutottál a felnőtté válás eme sarkos fordulópontjára (hobbi séfek számára olyan ez, mint az első saját mobiltelefon, kocsi vagy éppen laptop), igyekezz sokáig megőrizni féltve őrzött kincseid állapotát! Mutatjuk, hogyan!
Minden részét használd!
Természetesen a kés lelke az éle, de a lapja is sokszor hasznos. A fokhagymából például a kés lapjával összenyomva lehet kinyerni a legjobb esszenciákat. De ez még nem minden! Gyakori hiba, hogy ha megvagyunk a szeleteléssel, a kés élével söpörjük bele a lábasba a végterméket, így végighúzva és koptatva azt. Helyette használd a kés másik oldalát, védd a pengét!
Sajátíts el profi mozdulatokat!
A fel-le mozgás helyett használj aprító és gördítő mozdulatokat! Ha megfigyeled az igazán gyakorlott séfeket, ők is így csinálják, és nemcsak azért, mert az évek és a rutin dolgoznak a kezeikben, hanem azért, mert így tudják a legjobb vágóhatást elérni. (Valamint a leggyorsabbat is.) Persze időbe telik, mire rááll az ember keze, de érdemes vele kísérletezni – amint egyszer ráérzel a mozdulatra, már gyerekjáték lesz az egész!
Passzoljon a kezedhez
Egy jó késnek úgy kellene a kezedhez idomulnia, mint egy kényelmes cipőnek a lábhoz. Ha belegondolsz, logikus is; mindenki keze más méretű és formájú. Érdemes tehát ellátogatni egy szaküzletbe, ahol szó szerint végigpróbálhatod a kínálatot.
Használd arra, amire való!
A Micsoda nő! című film óta tudjuk, hogy mennyiféle evőeszköz létezik – igaz ez a konyhakésekre is. Nem véletlenül van filéző- és csontozókés, séfkés, kenyérvágó, bárd, vajkés, hámozókés és még sorolhatnánk. Képezzük ki magunkat a fajtákból, és mindegyiket szigorúan arra használjuk, amire való!
Ne hanyagold el a rendszeres élezést!
Gyakran hajlamosak vagyunk ellazsálni, pedig a kellően gyakori élezés a kés lelke. Ha egy picit is azt érzed, hogy már nem úgy hasítja a hagymát, ahogy szokta, ne habozz, ne halogass! Fontos! Élezés után mindig húzd át a pengét egy tiszta konyharuhával, nehogy fémdarabkák maradjanak rajta! Szeretjük az izgalmas ízvilágot, de az acél azért túlzás…