Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Honnan erednek a halloweeni szokások?

2021. October 30.

Ismét eljött az évnek az az ideje, amikor kifaragott tökökkel és „félelmetes” díszekkel találkozunk mindenfelé. A halloweent az amerikai filmek tették nálunk is közkedveltté, pedig valójában egész Európában nincs jelentős hagyománya. Pontosan mit is ünneplünk ilyenkor?

Az ünnep napja október 31-én van

Azaz megelőzi mindenszenteket és halottak napját. Aki megünnepli, az ugyanúgy megünnepli e kettő nálunk is jelentős napot, vagyis a halloween semmit sem helyettesít, vált ki vagy ír felül.

Miért készül lámpás?

Egy ír legenda az alapja, amely szerint Jack meghívta egy pohárka italra az ördögöt, de igazi pénzsóvár lévén nem akarta az italt kifizetni. Meggyőzte inkább ivócimboráját, hogy változzon pénzérmévé. Az érmével viszont nem az italt fizette ki, hanem zsebre vágta, hazavitte, ahol az ezüst keresztje mellé tette, így aztán az ördög nem tudott visszaváltozni.

Jack megígértette az ördöggel, hogy szabadon engedése fejében nem áll rajta bosszút egy éven át, és ha meg is hal közben, nem ragadja el a lelkét. A következő évben szintén csőbe húzta az ördögöt, és ezt folytatta, amíg meg nem halt. Ekkor viszont kiderült, hogy egy ilyen ember lelke az Istennek sem kell a mennybe, az ördög pedig korábban megfogadta, hogy nem viszi magával a pokolba…

Jack lelkét tehát sehol sem fogadták, ezért elindult az éjszakában, ahol csak az égő szén világította meg az utat. Felvett egy darabot és betette egy darab kivájt fehér retekbe, és azóta is így bolyong.

A történet alapján kezdtek az írek és skótok retekből, céklából és burgonyából „töklámpásokat” készíteni, majd amikor az Egyesült Államokba vándoroltak, magukkal vitték a szokást, de ott már az Észak-Amerikában őshonos halloween tököket faragták ki.

Témába vág: Minden része mérgező a halloween töknek?

És a cukorkagyűjtés honnan jött?

Ha objektíven nézzük, elég fura dolog, hogy a gyerekek kosztümbe öltöznek, és a környék házait járják édességért. A szokás eredete a középkorból származik. Úgy hitték, hogy Samhain éjjelén szellemek járták az utcákat, ezért az emberek álruhát öltöttek, hogy a szellemek ne ismerjék fel őket. A Samhain egy kelta fesztivál volt, amely során máglyákkal és az álruhákkal akarták elijeszteni a rossz szellemeket.

Amikor aztán a keresztény egyház elkezdte kisajátítani a régi pogány ünnepeket, ezt a szokást is átvették módosítva. Mindenszentekre szokássá vált, hogy a szegény gyerekek és felnőttek szellemnek öltöztek, és háztól házig járva koldultak élelmiszerért, és cserébe imákat mondtak a ház lakóiért.

Ez is érdekelhet: 5 „rémisztő” étel halloween ünnepére

Forrás: 10best.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!