Hogyan szabaduljunk meg a vágódeszkába ivódott fokhagymaszagtól?
2020. July 13.Akár egy mennyei fokhagymás csirkéhez, akár olaszos paradicsomszószhoz, bruschettához vagy egy jóféle pörkölthöz aprítunk fokhagymát, valószínűleg egy vágódeszkán tesszük. Elképzelhető, hogy az intenzív illat nem csapja meg azonnal az orrunkat, de ami késik, az nem múlik, hamarosan érezni fogjuk az átható fokhagymaszagot. Szerencsére nincs minden veszve, létezik olyan praktika, amely segítségével könnyen és gyorsan megszabadíthatjuk deszkánkat a fokhagyma ízétől és illatától.
Nem mindegy, miből van a deszka
A nem porózus anyagból készült vágódeszkák – melyek lehetnek műanyagból, műgyantából, üvegből vagy márványból – könnyebben tisztíthatók, mert nem veszik be a szagokat. A fa viszont porózus anyag, így ebből a szempontból nehézkesebb a tisztítása. Amíg előbbieknél egy alapos, de egyszerű, mindennapi mosogatás elegendő, utóbbinál ennél többre lesz szükség.
Mit kezdjünk a fából készült vágódeszkával?
Ha csak 1-2 gerezdnyi fokhagymát aprítottunk fel, akkor valószínűleg elég lehet a forró, szappanos vagy mosogatószeres vízzel történő elmosogatás. Egyéb esetekben azonban teljes „wellness kezelésen” át kell esnie a deszkánknak. Ez pedig a következő:
1. Mossuk meg a vágódeszkát ecet és forró víz fele-fele arányú keverékével.
2. Ezután szórjuk be a felületét szódabikarbónával, majd spricceljünk rá további ecet-víz mixet.
3. Alaposan dörzsöljük át durva kefével vagy szivaccsal. Öblítsük le, és hagyjuk megszáradni.
4. A fenti eljárást ismételjük meg, amennyiben még érzünk némi maradvány fokhagymaszagot.
Nem elvetendő ötlet venni egy kisebb méretű vágódeszkát, amelyen kizárólag vörös- és fokhagymát aprítunk. Így nem lesz probléma, ha beveszi az aromákat, hiszen más alapanyaghoz nem fogjuk használni.
Forrás: Reader’s Digest