Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Hogyan néz ki egy tipikus finn reggeli?

2022. November 5.

Finnországban sötét és hideg van – tartja a sztereotípia, ennek ellenére jó tudni, hogy a statisztikai adatok szerint ez az egyik legboldogabb nemzet. Lássuk, mi mindent tudunk még az itt élőkről! Sokan úgy vélik, hogy rengeteg alkoholt fogyasztanak, mások csodálkoznak, hogy jeges tavakba ugrálnak meztelenül, ráadásul egyenesen a szaunából. Finnországban lakik a Mikulás, és nekik köszönhetjük a régi jó, mindent túlélő Nokia telefonokat. De vajon mit szoktak reggelizni a finnek? Az étkezési szokásaik is olyan egyediek, mint ők maguk? 

 

Tipp: Készíts finn lazaclevest! 

 

Az átlagos finn reggeli gyors és egyszerű. Elég korán fogyasztják, 7 és 8 között, és a legtöbb esetben csak egy egyszerű szendvicsből áll, amit egy szelet ruisleipä rozskenyérből készítenek sonkával, sajttal, szeletelt uborkával, kaliforniai paprikával vagy paradicsommal. Akik fel szeretnék dobni a szendvicsüket, azok savanyú uborkával, vajjal fogyasztják, vagy édesen eszik, lekvárral. Amikor inkább valami melengetőre vágynak a finnek, akkor riisipuurót főznek, ami rizskása fahéjjal megszórva. Bogyós gyümölcsökkel vagy cukorral tálalják. 

Az egyik legelterjedtebb finn snack a karéliai pirog, ezt szintén gyakran eszik reggelire. Tésztája rozsos, általában sós rizstöltelékkel készítik, felül nyitott, csónak alakú sütemény. Ami pedig elengedhetetlen része még a reggelinek, az egy csésze kávé. Meglepő módon a finnek a világ egyik legnagyobb kávéfogyasztói, egy átlag finn gyakran napi 8-9 csészével is megiszik. 

 

Forrás: mashed

 

Ezt már olvastad? 

Itt a hideg, kanalazzunk! Ezek a levesek a legnépszerűbbek a világ különböző pontjain

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezt edd reggelire, ha fogyni szeretnél

Ezt edd reggelire, ha fogyni szeretnél

Cikkünk első részében vesézzük ki a napindító étkezést!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!