Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ez a fokhagymapucolás legegyszerűbb módja

2020. szeptember 25.

Sokunk egyik kedvenc hozzávalója a fokhagyma, a magyar konyha pedig egész egyszerűen elképzelhetetlen nélküle. Sőt! Nemcsak nagyon finom, hanem rendkívül egészséges is. Viszont nem a legegyszerűbben kezelhető hagymaféle, hiszen olaja kellemetlen szagúvá tesz mindent, amivel érintkezik, legyen az a kezünk, a késünk vagy a vágódeszkánk. Mit tehetünk ez ellen, ha nem akarunk lemondani a fokhagymáról az ebédben?

 

Fokhagymaszag a kezeinken

A fokhagymaaprítás szinte természetes velejárói a fokhagymaszagú kezek. Megmossuk, aztán még egyszer megmossuk, ám még mindig veszítik el a kellemetlen szagot. Mielőtt elárulnánk, mi is a fokhagymapucolás legegyszerűbb módja, jöjjön gyorsan egy tipp a szag ellen. A megoldás: kókuszolaj. Miután felszeleteltük a fokhagymát, dörzsöljünk be a kezeinket alaposan – beleértve az ujjaink közét is – kókuszolajjal, majd öblítsük le langyos vízzel.

 

Gyorsan, sokat

Néha olyan ételre esik a választásunk, amelybe bizony kell jó néhány gerezd fokhagyma. Ilyen esetekben lehet hasznos az a módszer, amelyhez csak egy tálra és némi forró vízre lesz szükségünk. Nincs benne semmi ördöngösség: dobjuk a gerezdekre bontott fokhagymát a tálba, majd öntsük fel forró vízzel. Hagyjuk így egy percre, ezután halásszuk ki a gerezdeket, de csak óvatosan, ne forrázzuk le magunkat. A héj könnyedén elválik a hagymától. 

 

És még egy: a késes módszer

Profi szakácsok módszere, hogy a fokhagymagerezdeket egy vágódeszkára fektetik, majd egy kés lapjával erősen lenyomják, ezzel megroppantva azt. Ezután a héj egyszerűen eltávolítható.

 

Forrás: Tips and Tricks

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!