Hogyan nem fog kiszáradni a sült csirkemell?
2019. June 11.Nem tudjuk eleget hangsúlyozni: a jó minőségű csirkehús finom, egészséges és változatosan elkészíthető. Ráadásul a diétánkba is könnyedén beilleszthető, ezért egy-egy rosszul sikerült sült csirkemell után egyáltalán nem érdemes örökre lemondanunk róla. Számos tipp született, hogy miként kerülhetjük el a kiszáradást, jöjjön egy újabb csokor ötlet a tökéletes, omlós végeredményért.
Mi az ideális sütési hőmérséklet?
Bár első blikkre lehet, hogy alacsonyabb hőmérsékletre tolnánk be a sütőbe, valójában a magasabb hőfokkal jobban járunk. 200-210 °C-on a csirkénk nem csak szaftosabb marad, hanem gyorsabban el is készül.
Alaprecept 4 lépésben
1. Készítsük elő a csirkét!
Először áztassuk a csirkét sós vízbe. Ez két okból is igen előnyös: egyrészt felerősíti a csirkemell természetes ízét, másrészt pedig a magába szívott extra nedvességtől nehezebben fog kiszáradni.
2. Ízesítük be!
Az áztatást követően öntsük le a vizet, majd papírtörlővel itassuk le a húsról a nedvességet. Utána locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, és tekerjünk rá frissen őrölt borsot. Természetesen más fűszereket is használhatunk, ezeket is ekkor adjuk a húshoz.
Ha a hússzeletek vastagsága jelentősen eltér egymástól, érdemes a vastagabbakat kiklopfolni annyira, hogy az összes szelet hozzávetőlegesen egyforma vastagságú legyen. Így mindegyik darab egyszerre fog majd átsülni.
3. Süssük meg!
Tegyük a húst olajjal vékonyan kikent tepsibe, és süssük 200-220 °C-on vastagságtól függően 20-25 percet.
4. Pihentessük!
Ha letelt az idő, vegyük ki a húst a sütőből, és hagyjuk pihenni legalább 5-8 percen keresztül. Ha ezt a lépést kihagyjuk, és rögtön felszeleteljük a csirkét, az összes nedvesség kifolyik a vágási felületnél, azaz minden igyekezetünk ellenére száraz lesz a hús. A pihentetés alatt viszont a hússzeletek nedvességtartalma egyenletesen szétterül a teljes szeletben, így a felvágást követően is finom szaftos marad a csirkemell.
Forrás: foodbeast