Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan maradhat tovább friss a gomba?

2019. augusztus 21.

Pár nappal azután, hogy a boltban vagy a piacon megvettük a finom, gusztusos gombát, benyúlunk a hűtőbe, majd szomorúan tapasztaljuk, hogy az alapanyagunk nyálkássá, kellemetlen szagúvá változott. Ismerős érzés? Szerencsére van pár trükk, amelyek segítségével tovább frissen tarthatjuk a gombákat.

Az első módszert a boltban vásárolt, vákuumfóliázott gomba esetén vethetjük be. A teendő roppant egyszerű: próbáljuk a felhasználásig a fóliában tartani a gombát, ez lesz a frissesség kulcsa. Ha csak pár darabra lenne szükségünk a tálcáról, óvatosan bontsuk meg az egyik sarkát, majd a lehető legalaposabban zárjuk vissza a fóliát.

Ha nem vákuumcsomagolt a gomba, hanem például a piacról hoztuk haza műanyag zacskóban, akkor a papírtörlő használata lesz a jó megoldás. Amint hazaértünk, szedjük ki a gombát a zacskóból, csavarjuk a fejeket papírtörlőkbe, majd tegyük vissza a zacskóba. A tasak száját ne zárjuk le szorosan, hagyjuk levegőzni. A papírtörlők felszívják a felesleges nedvességet, a gomba lédús marad, de nem válik nyálkássá.

A harmadik módszer a papírzacskó, amely szintén jól szabályozza alapanyagunk nedvességtartalmát. Tároljuk a gombákat résnyire nyitva hagyott papírzacskóban, így képesek lesznek a szellőzésre, sőt a gombákból felszabaduló gázok is megszökhetnek. Ez azért fontos, mert a gázképződés felelős a túl korai beérésért.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Őrületesen illatozó gombás ételek

Őrületesen illatozó gombás ételek

Nincs is annál jobb, mint mikor egy kiadós esőt követően az egész család az erdőt járja gomba után kutatva. A legjobb, ha viszünk magunkkal valakit, aki jártas a gombászásban vagy legalább egy gombahatározót. Persze ezzel együtt is kötelező a bevizsgálás.
Ezeket a gombákat mindenkinek ismernie kell

Ezeket a gombákat mindenkinek ismernie kell

"A gomba olyan mélységet tud adni az ételek ízének, ami más módon egyszerűen elérhetetlen."

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?