Hogyan maradhat tovább friss a gomba?
2019. August 21.Pár nappal azután, hogy a boltban vagy a piacon megvettük a finom, gusztusos gombát, benyúlunk a hűtőbe, majd szomorúan tapasztaljuk, hogy az alapanyagunk nyálkássá, kellemetlen szagúvá változott. Ismerős érzés? Szerencsére van pár trükk, amelyek segítségével tovább frissen tarthatjuk a gombákat.
Az első módszert a boltban vásárolt, vákuumfóliázott gomba esetén vethetjük be. A teendő roppant egyszerű: próbáljuk a felhasználásig a fóliában tartani a gombát, ez lesz a frissesség kulcsa. Ha csak pár darabra lenne szükségünk a tálcáról, óvatosan bontsuk meg az egyik sarkát, majd a lehető legalaposabban zárjuk vissza a fóliát.
Ha nem vákuumcsomagolt a gomba, hanem például a piacról hoztuk haza műanyag zacskóban, akkor a papírtörlő használata lesz a jó megoldás. Amint hazaértünk, szedjük ki a gombát a zacskóból, csavarjuk a fejeket papírtörlőkbe, majd tegyük vissza a zacskóba. A tasak száját ne zárjuk le szorosan, hagyjuk levegőzni. A papírtörlők felszívják a felesleges nedvességet, a gomba lédús marad, de nem válik nyálkássá.
A harmadik módszer a papírzacskó, amely szintén jól szabályozza alapanyagunk nedvességtartalmát. Tároljuk a gombákat résnyire nyitva hagyott papírzacskóban, így képesek lesznek a szellőzésre, sőt a gombákból felszabaduló gázok is megszökhetnek. Ez azért fontos, mert a gázképződés felelős a túl korai beérésért.
Forrás: mashed