Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan maradhat tovább friss a gomba?

2019. August 21.

Pár nappal azután, hogy a boltban vagy a piacon megvettük a finom, gusztusos gombát, benyúlunk a hűtőbe, majd szomorúan tapasztaljuk, hogy az alapanyagunk nyálkássá, kellemetlen szagúvá változott. Ismerős érzés? Szerencsére van pár trükk, amelyek segítségével tovább frissen tarthatjuk a gombákat.

Az első módszert a boltban vásárolt, vákuumfóliázott gomba esetén vethetjük be. A teendő roppant egyszerű: próbáljuk a felhasználásig a fóliában tartani a gombát, ez lesz a frissesség kulcsa. Ha csak pár darabra lenne szükségünk a tálcáról, óvatosan bontsuk meg az egyik sarkát, majd a lehető legalaposabban zárjuk vissza a fóliát.

Ha nem vákuumcsomagolt a gomba, hanem például a piacról hoztuk haza műanyag zacskóban, akkor a papírtörlő használata lesz a jó megoldás. Amint hazaértünk, szedjük ki a gombát a zacskóból, csavarjuk a fejeket papírtörlőkbe, majd tegyük vissza a zacskóba. A tasak száját ne zárjuk le szorosan, hagyjuk levegőzni. A papírtörlők felszívják a felesleges nedvességet, a gomba lédús marad, de nem válik nyálkássá.

A harmadik módszer a papírzacskó, amely szintén jól szabályozza alapanyagunk nedvességtartalmát. Tároljuk a gombákat résnyire nyitva hagyott papírzacskóban, így képesek lesznek a szellőzésre, sőt a gombákból felszabaduló gázok is megszökhetnek. Ez azért fontos, mert a gázképződés felelős a túl korai beérésért.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezeket a gombákat mindenkinek ismernie kell

Ezeket a gombákat mindenkinek ismernie kell

"A gomba olyan mélységet tud adni az ételek ízének, ami más módon egyszerűen elérhetetlen."

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!