Hogyan fagyasszuk és tároljuk a bazsalikomot?
2020. August 11.A bazsalikom a nyár íze, mediterrán ételeket szinte el sem tudunk képzelni nélküle. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több bazsalikom terem a konyhakertünkben, mint amennyit frissen fel tudunk használni, fagyasszuk le bátran! Mennyei lesz télen megidézni a napsütéses hónapokat.
Hogyan lássunk hozzá? Mossuk, majd szárítsuk meg a bazsalikomleveleket. Terítsük ki egy vágódeszkára vagy más akkora lapos tálra, tálcára, ami könnyen befér a fagyasztónk fiókjába vagy polcára. Fagyasszuk le minél gyorsabban. Miután megfagyott, tegyük át a leveleket fagyasztható műanyag dobozba vagy zacskóba.
Blansírozva is lefagyaszthatjuk a bazsalikomot. A megmosott leveleket blansírozzunk egy lábasban, forró, lobogó vízben 15 másodpercen át, majd tegyük át jeges vízbe. Ezután hagyjuk megszáradni, és fagyasszuk le az előző módszer alapján.
Ha aprított bazsalikomot szeretnénk lefagyasztani, csíkozzuk fel a leveleket. Löttyintsünk közben hozzá (vagy a késes aprítóba) egy kis olívaolajat, az aprítás közben a levelekhez hozzátapadó olaj ugyanis megakadályozza azt, hogy azok a fagyasztás során elveszítsék színüket. A bazsalikom fagyasztás hatására gyakran befeketedik. Ha fontos a szép zöld szín, ezt a lépést tehát semmiképpen se hagyjuk ki. Válasszunk jó minőségű olívaolajat. A felaprított leveleket tegyük jégkockatartóba, majd mehetnek is a fagyasztóba. Amikor megfagytak, kiszedhetjük a jégkockatartóból, és tárolhatjuk zacskóban vagy dobozban. Ezzel a módszerrel nagyon egyszerűen lehet mindig pont annyi bazsalikomot kivenni, kiolvasztani, amennyire éppen szükségünk van. Egy jégkocka fagyasztott bazsalikom kb. 2 evőkanál frissnek felel meg.
És még egy fontos tudnivaló a végére: a fagyasztott bazsalikom felhasználása egyáltalán nem időigényes. Amennyiben főzéshez szeretnénk felhasználni (azaz hőkezeljük) a fagyasztott bazsalikomot, nem szükséges kiolvasztanunk, fagyosan is mehet a készülő ételbe.
Forrás: the spruce Eats