Hét tipp az egészséges táplálkozáshoz
Az egészséges táplálkozásnak több sarkalatos pontja is van. Az egyik ilyen, hogy ügyeljünk arra, hogy ne vigyünk be se több, se kevesebb kalóriát a szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk van.
Ha túl sokat eszünk, elhízunk, ha túl keveset, izmot veszítünk, fáradékonyabbnak és ingerlékenyebbnek érezzük magunkat. Fontos, hogy változatosan, minden tápanyagot érintve étkezzünk. Nyilván figyelembe kell venni az egyéni igényeket, de általánosságban elmondható, hogy egy férfinek körülbelül 2500, míg egy nőnek 2000 kalóriára van szüksége egy nap.
Több rost, kevesebb szénhidrát
A keményítőben gazdag szénhidrátféléknek maximum az étrendünk harmadát kéne, hogy kitöltsék. Ez érinti a krumplit, a kenyérféléket, a tésztáka, rizst és müzliféléket.
Igyekezz teljeskiőrlésű termékeket választani, legyen szó akár pékáruról, vagy barna rizsről! Ezek több rostot tartalmaznak, mint finomított társaik.
Sok zöldség és gyümölcs
Ajánlások szerint naponta 5x kéne zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Ez lehet friss, fagyasztott, szárított vagy akár jóminőségű konzerv is. Elsőre talán kivitelezhetetlennek tűnik, pedig nem is olyan bonyolult; pár karika banán a reggeli müzlidbe vagy egy alma tízóraira, és már ki is pipálhatsz egyet az ötből.
Több hal
A halak rengeteg fehérjét, vitamint és ásványianyagot tartalmaznak. Igyekezz heti kétszer halat beiktatni az étrendedbe! Az olajas halaknak (pl: lazac, pisztráng, hering, szardínia) rendkívül magas az Omega3 tartalma, mely segít megelőzni a szívbetegségeket. Választhatsz frisset, fagyasztottat vagy akár konzervet, utóbbiaknak viszont sokszor magasa sótartalma.
Le a finomított zsírokkal és cukrokkal!
A zsírok szükségesek az emberi szervezet számára, de fontos, hogy miből és mennyit fogyasztunk. Kétfélét különböztetünk meg: a telített és a telítetlen zsírsavakat. A túlzásba vitt telített zsír mennyisége jelentősen növeli a koleszterinszintet, ami könnyen szívelégtelenséghez vezethet. Leggyakrabban az alábbi élelmiszerekkel visszük be: zsíros húsok, kolbászfélék, vaj, kemény sajtok, tejszín, sütemények, kekszek. Ezek helyett válasszunk inkább növényi olajokat a főzéshez és magvakat csemege gyanánt.
Cukor
A legtöbb előre elkészített élelmiszer tele van cukorral. A cukros ételek és italok fogyasztása a fogak romlásához vezethet, főleg, ha a fő étkezések között fogyasztjuk őket.
Ezek helyett igyekezzük a természetes édesítőket előnyben részesíteni, úgyis mint méz, agave-, vagy juharfaszirup!
Kevesebb só
Egy átlag felnőttnek egy nap maximum 6 gramm sót kéne fogyasztania. (Ez nagyjából egy teáskanálnak felel meg.) Mivel a só is ugyanúgy ízfokozó, mint a cukor, szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható, így a túladagolás veszélye akkor is fennáll, ha az általad készített ételeket kifejezetten sótlanra készíted.
Víz, víz, víz
Ahhoz, hogy elkerüld a dehidratáltság állapotát, napi 6-8 pohár vízre lenne szükséged. Ehhez jön még hozzá, amit az ételekkel viszel be. Minden ital számít, ami nem alkohol, de a víz, az alacsony zsírtartalmú és/vagy növényitejek, a cukormentes italok, a tea vagy a kávé mindig egészségesebb variációk egy cukros, szénsavas üdítővel szemben. Ha nagyon nem tudsz megbarátkozni a vízzel, jó alternatívát jelenthetnek a facsart narancs vagy egyéb préselt gyümölcslevek is.