Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Így kerüljük el a feldolgozott élelmiszert

Útmutató kezdőknek.
2017. May 28.

Tulajdonképpen minden élelmiszer, mely nem természetes formájában kerül elénk (pasztőrözött tej, pörkölt kávébab, előre vágott zöldségek) mind feldolgozottnak számítanak. Egy kis feldolgozottság viszont egyáltalán nem rossz – főleg, ha nem akarjuk minden időnket a konyhában tölteni. Ennek ellenére a magasan feldolgozott élelmiszerektől javallott távol tartani magunkat. Ezeket megfosztják a benne levő tápanyagoktól, cukorral, nátriummal, egészségtelen zsírokkal, ismeretlen hozzávalókkal kezelik. De ha ezek az ételek töltik ki a boltok polcainak nagy részét, hogyan tudunk tőlük megszabadulni?

1. Lépés: Töltsük fel az éléskamrát

fehér liszt, és minden, ami ebből készült: 22%-kal kevesebb fehérjét és 75%-kal kevesebb rostot tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű liszt, úgyhogy inkább utóbbi legyen kéznél.

a legtöbb csomagolt kenyér: Nagyszerű, hogy a kenyér puha marad napokig. Viszont hozzáadott tartósítószerek nélkül ez lehetetlen.  Egyetlen kivétel: csírázott gabonakenyér. Ezt a teljes kiőrlésű élelmiszert hűtőben tárolják, hogy friss maradjon.

fehér rizs: Az őrlési eljárás olyan fontos alapanyagoktól fosztja meg a rizst, mint a magnézium, mely segít kiegyenlíteni a vércukorszintet. Cseréljük quinoara vagy barna rizsre.

chips: Semmi jó nincs az olajban sütött krumpliban. Helyettesítsük serpenyőben pattogtatott kukoricával, mely teljes kiőrlésű élelmiszernek számít, 3 csészényi pedig annyi rostot ad, mint egy tál zabkása.

konzerv leves: Egy kis csészényi kiteszi a napi nátriumbevitelünk negyedét függetlenül attól, hogy milyen típusról van szó (még akkor is, ha alacsony nátriumtartalmúnak van bélyegezve).

2. Lépés: Hűtővizsgálat

feltuningolt mogyoróvaj: A sima sokkal több földimogyorót tartalmaz. Számos kiszerelés tartalmaz koleszterinszint-növelő olajokat és cukrokat. A legjobb verzió, ha az üveg csak mogyorót, kevés olajat és adagonként maximum 80 mg nátriumot tartalmaz.

salátaöntet: A készen vehető öntetek nemcsak egészségtelen zsírokkal vannak tele, de 2 ek. akár 340mg nátriumot is tartalmazhat. Szerencsére remek dressingek készíthetők házilag is.

ízesített joghurtok: Ezek adagonként 25 gramm cukrot tartalmazhatnak. Válasszuk helyettük a cukormentes, natúr joghurtokat, dobjuk fel azokat bogyósgyümölcsökkel.

kolbász, bacon, virsli, felvágottak: A feldolgozott és vörös húsok megemelhetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Viszont a nitrti-mentes húsok sem ártalmatlanok a füstölés során keletkező szennyeződéseknek köszönhetően – nem beszélve a magas nátriumtartalomról.

3.Lépés: A fagyasztó újrapakolása

light jégkrém: Lágy, krémes állagát guminak és töltőanyagoknak köszönheti. Inkább készítsünk magunknak egy ízletes és természetes froyot.

gyorsfagyasztott készételek: Rendkívül sok idő lenne felsorolni, mit tartalmaznak. Inkább raktározzunk el könnyen lefagyasztható élelmiszereket: csirkemell, rák, lazacfilé.

reggeli szendvicsek: Kenyér+bacon+sajt+rengeteg minden, amit a feldolgozott élelmiszerekben megpróbálunk kerülni. Nem kell minden reggel pompás étket összedobnunk, készítsünk hét elején egy adag omlett muffint, melyeket könnyen újramelegíthetjük.

fagyasztott zöldségek: Semmi baj nincs velük, viszont nem biztos, hogy egy zacskó zöldborsóban csak zöldborsó van, hanem kukoricaszirup, ízfokozó, dehidratált vaj.

 

forrás: prevention.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!