Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó:123 RF

Helló, ráérős hétvégi reggelik! Neked melyik tojásos étel a kedvenced?

2019. november 16.

Hétfőtől péntekig általában rohanunk, hétvégén azonban a legtöbbünknek jut ideje békésen megreggelizni. Ilyenkor nyugodtan szakadjunk el a futtában bekapott szalámis szendvicstől, és készítsünk mennyei meleg reggeliket. Például tojást! Az egyszerű hozzávaló számtalan lehetőséget rejt, íme 5 szuper tojásos finomság.

Kaszinótojás másképp

Mégpedig avokádóval! A főtt, kihűlt tojásokat hosszában vágjuk ketté, sárgájukat kiskanállal kanalazzuk ki. Tegyük a sárgájákat keverőtálba, majd villával törjük össze úgy, hogy egy puha avokádó húsát is hozzáadjuk (kb. 8 tojáshoz számítsunk egy kisebb avokádót). Ízesítsük sóval, citromlével és friss, aprított korianderrel.

French toast – ami ugyan édes, de nyugodtan elkészíthetjük sós verzióban is

Roppant egyszerű az alaprecept: 1,5 dl tejhez számítsunk 2 tojást, ízesítsük kevés cukorral, vaníliás cukorral vagy fahéjjal. Mártsuk bele a szikkadt kenyér- vagy kalácsszeleteket, és serpenyőben, vajon süssük aranybarnára mindkét oldalukat. Mielőtt megmártjuk a szeleteket, kettesével össze is ragaszthatjuk – például lekvárral vagy mogyorókrémmel –, a vajon így is könnyű lesz megsütni, csak egy jó lapátra lesz szükségünk. Ha az édes összetevőket elhagyjuk a tejes-tojásos masszából, sós french toastot is készíthetünk. Ilyenkor sót, borsot, mustárt és egyéb fűszereket adhatunk a keverékhez.

Rántotta kis csavarral

A reggelizőhelyeken miért tűnik sokkal szebbnek és puhábbnak a rántotta, mint otthon? A válasz egyszerű, tejszínt tesznek bele. Így nagyobb lesz a térfogata és sokkal lágyabb az állaga. 2 tojáshoz két evőkanál cukrozatlan habtejszínt számítsunk, és olaj helyett süssük vajon a rántottát. Ízesítsük kedvünk szerint!

Az omlettnek is jót tesz…

Hasonló mennyiségű tejföl vagy tejszín az omlett masszáját is jól fellazítja. És dobjuk fel sajtokkal! Amikor az egyik oldala már majdnem megsült, szórjuk meg a felületét karakteres ízű reszelt sajttal vagy vékonyra szelt camembert-rel. Hagyjuk szépen megolvadni, majd pakoljuk rá a többi hozzávalót, végül hajtsuk félbe, és óvatosan csúsztassuk át egy tányérra.

Süssük meg!

Finom és elképesztő mutatós. Egyszemélyes kerámia tálkákat vékonyan vajazzunk ki, majd dobáljunk mindbe (koktél)paradicsom cikkeket, sajtkockákat, mirelit zöldborsót. Kanalazzunk rájuk kevés fűszerezett tejfölt, majd óvatosan csúsztassunk mindre 1-1 nyers, felütött tojást. 170 °C-on süssük addig, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még krémes marad. Tálalás előtt szórjuk meg kevés sóval és frissen őrölt borssal.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Innen tudhatod, hogy még jó a tojás

Innen tudhatod, hogy még jó a tojás

A hűtő végében pihenő tojások vagy veszélyes ellenségek, vagy még bátran használható alapanyagok.
Feldobjuk: fehér, leesik: sárga - a titokzatos tojás

Feldobjuk: fehér, leesik: sárga - a titokzatos tojás

Sonkalében? Hagymalevélben? Főzve? - megannyi kérdés a tojás körül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.