Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Sonkalében? Hagymalevélben? Főzve? - megannyi kérdés a tojás körül.

Feldobjuk: fehér, leesik: sárga - a titokzatos tojás

Sonkalében? Hagymalevélben? Főzve? - megannyi kérdés a tojás körül.
2016. March 25.

A modern konyha sem nélkülözheti a tojást, nincs sem könnyű, sem irigylésre méltó helyzetben tehát az, aki tojásmentes diétára ítéltetik. Az emberiség alapvető élelmiszere, különböző ételekben mellékszereplőként, sok-sok másikban pedig abszolút főszereplőként van jelen. Azt szoktam mondani, ha tojás van otthon, nagy baj már nem lehet. Egészségre gyakorolt hatása vitatott, sokan emlegetik a magas koleszterinszint okozójaként, noha a mai napig nem bizonyított, hogy a bevitt táplálékban található koleszterin lényeges szerepet játszik a szérum koleszterin szintjének alakulásában. Nem veszem magamnak a bátorságot, hogy a vitában állást foglaljak, így mindenkinek magának kell eldönteni saját, tojáshoz fűződő viszonyát. 

Egyforma, mint két tojás?

Húsvétkor azonban talán az is megenged magának egy-két darabot belőle, aki amúgy egészsége védelmében kerüli. Természetesen jó lenne, ha olyan tojásokat ehetnénk, amelyek boldog tyúkoktól származnak, ezért részesítsük inkább előnyben a beszerzésnél a piacot, de ott is nézzük meg a tojásokon lévő számokat, azok ugyanis minden kérdésünket megválaszolják a tojás eredetével kapcsolatban, persze csak akkor, ha tudjuk értelmezni a számokat. A vásárlók számára a tojáson található jelölésből az első szám a leginformatívabb. Az 1-es azt jelenti, hogy szabadon tartott tyúk tojásával van dolgunk, a 2-es számúak istállózott, de nem ketreces tartásból, a 3-ok ketreces tenyésztésből származnak, míg a 0-ok ökológiai tenyésztésből, ezek az ún. biotojások. Ha eldöntöttük, melyiket vásároljuk meg, ajánlatos a tojásokat otthoni tárolás előtt megmosni, megtisztítani az esetlegesen rárakódott szennyeződéstől. Előrelátóak elvégezhetik a tojáspróbát is, nehogy pórul járjanak, és főzéskor romlott tojás kerüljön az ételbe, majd következő lépésként a kukába. Öntsünk egy tálba vizet, majd tegyük bele a tojásokat. Amelyik lesüllyed a tál aljára, az egészen biztosan friss, a többiekkel, amik kidugják a fejüket a levegőre, no, azokkal érdemes óvatosan bánni. A kevésbé friss tojásokban ugyanis gáz képződik, és ez hozza fel a a víz tetejére. Ellenőrizhetjük lámpa elé tartva is őket, amelyiken átlátunk, az egészen biztosan jó.

Bele a lébe!

És akkor itt a húsvét, főzzünk tojást a sonka mellé! Azonnali fogyasztásra lehet kevesebb ideig is főzni, mint tíz perc, ha lágyabban, krémesebben szeretjük a sárgáját, ha viszont egy-két napra előre el akarjuk készíteni valamennyit, főzzük legalább tíz percig, az a biztos. Sokan szeretik sonkalében főzni a húsvéti asztalra szánt tojást, hiszen az beszívja magába a jó sós, füstölt ízeket. Újabb őrület, hogy a megfőtt, meghámozott tojásokat spenóttal, céklával, kurkumával vagy sáfránnyal színezett vízbe teszik pácolódni egy-két napra, ilyenkor a tojás megszívja magát az áztató folyadékból származó festékanyaggal, és így nagyon dekoratív, mutatós díszei lesznek a húsvéti asztalnak. De mi a helyzet akkor, ha túllőttünk a célon, megfőztünk egy halom tojást, ami nem fogyott el? Az én kedvenc megoldásom erre a töltött tojás, ilyenkor meghámozom, félbevágom a darabokat, sárgájukat egy tálba teszem, és áztatott zsemlével, petrezselyemtölddel, mustárral, sóval, borssal, egy gondolatnyi tejföllel habosra keverem. A keveréket visszatöltöm a fehérjékbe, és enyhén kiolajozott jénaiban átforrósítom a tojásokat. Majonézzel, rizzsel tökéletes! De készíthetünk belőle jópofa skót tojást is, ebben a receptben fűszeres darált húsba kell csomagolni a keménytojásokat, a hagyományos módon bepanírozni, majd kisütni. Mondhatni, éppen maradék tojás felhasználására találták ki a receptet.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!