Nagypénteki Húsvéti sonka almás tormával, sárga túró

Hozzávalók
- Húsvéti sonka:
- 1 db kötözött sonka
- 3 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- egész bors
- 2 liter zöldségalaplé
- Sárga túró:
- 1 liter tej
- 10 db tojás
- 1 vaníliarúd
- só
- 2 dkg cukor
- Almás torma:
- friss torma
- 2 db alma
- só
Elkészítés
A kötözött sonkát feltesszük főni, a hideg vízbe belerakjuk a babérleveleket, egész borsot, fokhagymát és a fél fej vöröshagymát. Gyöngyözve főzzük.
A sárga túróhoz a tejet felforraljuk. A cukrot elkeverjük a vaníliával, csipet sóval és a tojásokkal. És a tojásos részt a forró tejbe öntjük, folyamatos kevergetés mellett. Pár perc alatt összecsomósodik, majd egy tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe öntjük, megvárjuk míg lecsepeg, a konyharuhába kötjük és 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A tormás almapüréhez az almákat meghámozzuk, feldaraboljuk és pár perc alatt egy lábosban összefőzzük. Friss tormát reszelünk hozzá és rusztikusra pürésítjük.
