Grillezz zölden! Ezekkel a zöldségekkel feldobhatod a grillpartid
2021. July 6.Ha valaki meghallja a grillezés szót, elsőként valószínűleg a különböző húsokra gondol. Pedig a kertben sütött menünk ennél jóval sokszínűbb is lehet. A grillrácson rengeteg zöldséget el lehet készíteni, ezeket sokféleképpen ízesíthetjük vagy párosíthatjuk más finomságokkal. Ha igazán fenséges étkezésre vágyunk, egy kis baconnel, sajttal, tenger gyümölcseivel is gazdagíthatjuk a grillmenüt. Mutatjuk, milyen zöldségeket érdemes egy grillparti alkalmával bevetnünk.
Alapszabályok zöldségekhez
Jöjjön először néhány alapszabály a zöldségek grillezésével kapcsolatban! Ahogy a húsoknál, így itt is a mosással és a szeleteléssel kezdődik a munka. Néhány zöldség (paradicsom, gomba) rövidebb idő alatt kész van, de például a padlizsánra már több időt kell szánni. Ellentétben a húsokkal, a zöldségeket nem kell sokáig pácolni, elég nekik 10-15 perc. A pác alapja gyakran az olívaolaj néhány csepp balzsamecettel, sóval, borssal vagy esetleg fűszerezett (például csilis) olaj. Ami a fűszerezést illeti, nyugodtan válasszunk erőteljesebb fűszereket, mint például kakukkfüvet vagy rozmaringot, de csak módjával.
Fontos a grillezési idő
A másik fontos különbség a húsok és a zöldségek grillezésénél, hogy a zöldségek sokkal szélesebb skálán mozognak – már ami a grillezési idejüket illeti. A paprikának elég néhány perc, a krumplinak (alufóliába tekerve vagy a nagyobb szemeket vastag karikára vágva érdemes grillezni) már jóval több idő kell. A zöldségeket ne közvetlenül a hűtőből tegyük a grillrácsra, hanem várjuk meg, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, így hamarabb elkészülnek, a rövidebb idő alatt pedig kevesebbet veszítenek víztartalmukból. (Vagyis nem lesznek szárazok, rágósak.)
Tippek
Ha már szóba jött az alufóliás megoldás: a koktélparadicsomokat is el lehet így készíteni, de nyársra is fűzhetjük. Közéjük akár húsokat is tűzhetünk, hogy még finomabb legyen a végeredmény.
A cukkini és a padlizsán több nedvességet tart magában, ha héjával együtt sütjük, sőt a cukkinit érdemes hosszában szeletelni, és akár egy szelet baconnel szoros csigába tekerve grillezni.
A padlizsántól a kukoricáig
A magyarok egyik kedvenc grillzöldsége a padlizsán, amiről a többség egyből a padlizsánkrémre gondol, pedig grillezve is kifejezetten finom, mondjuk fokhagymával ízesítve. A sárgarépa és a cukkini is helyet kaphat a grillrácson, előbbihez a kakukkfüvet, utóbbihoz bármilyen zöldfűszert ajánlunk társítani. A paprikát szintén lehet grillezni, itt azonban ügyelni kell, hogy ne tegyük túl forró rácsra, könnyen megéghet.
A kukoricáról sem feltétlenül a grillezés jut elsőre eszünkbe, pedig így is el lehet készíteni. Kis vajjal vagy baconbe tekerve is a rácsra tehetjük, a mi szívünkhöz inkább az utóbbi megoldás áll közel, de a vajas-fűszeres változatát is érdemes megkóstolni. Ha biztosra akarunk menni, a kukoricát vágjuk 5 cm-es karikákra, és pár perc alatt főzzük elő.
A bacon nemcsak a kukoricához illik tökéletesen, hanem például a spárgához is. Ha pedig gombát grillezünk, azt is nyugodtan baconbe csavarhatjuk, a belsejét pedig sajttal és bazsalikommal, petrezselyemmel tölthetjük meg. És ha már sajt: szintén tökéletesen mutat a grillrácsokon, mivel többféle, kifejezetten grillezéshez ajánlott sajt közül lehet ma már válogatni. Ezek mind még finomabbak lesznek, ha baconbe burkolva sütjük meg.
Az sem mindegy, milyen bacont használunk
Ha baconnel tesszük teljessé a grillezést, lehetőség szerint olyat válasszunk, amelyben sem ízfokozók, sem térfogatnövelő szerek nincsenek. Aki cukormentes baconre vágyik (hiszen a legtöbb baconben egyébként van cukor), a termék csomagolásán ne csak a cukor, hanem a dextróz és a maltodextrin szavakat is keresse, ugyanis valójában ezek is cukrok. A Gierlinger magas hústartalmú baconjei megfelelnek a fenti elvárásoknak, s már két évtizede látják el finom falatokkal a prémium finomságra vágyókat.