Food Truck Show-n jártunk a hétvégén
„Olyan, mint egy nagy guruló vándorcirkusz.” – jellemezte egy mondattal frappánsan a food truck kocsik világát Takács Gergely. Ő autójával úttörőnek számított a hazai food truck színtéren, hisz elsők között vágott bele ebbe a bizniszbe. Azóta már eltelt pár év és a járgányok csak sokasodnak, egyre ötletesebb ételekkel: ha egy megszűnt, másik kettő termett helyette.
A Kincsem parkba kitelepült 55 autóból 24 még különlegesebb pozícióba került a hétvégén: ők azon kocsikhoz tartoznak, melyek kínálatának egy-egy eleme bekerült Magyarország első food truck receptkönyvébe. A könyvről az összeállítói elárulták: azért különleges, mert nem csupán egy ételfajta köré épül – 50 különböző street food található meg benne.
Körbejártuk tehát az autókat, és elmondjuk, mit ajánlunk.
Legelőször Takács Gergely food truckjához mentünk. A Zabáljcsakban pulled porkot (tépett sertéshús) és pork ribst (bbq sertés oldalas) kínálnak. Egy Deluxe verziót kértünk (fokhagymás tejföl, tépett sertéshús, házi bbq szósz, kovászos uborka, káposztasaláta, vörös cheddar baguette-ben), melyhez annyi jó tanácsot adott az elkészítője, hogy „itt a szalvéta, jó sokat vegyél.”. Nálunk a sok az a 3 volt, viszont az is kevésnek bizonyult. Egy rendkívül ízletesen összeválogatott belső rész az alul hússzaftos, felül roppanós baguette között – mindenkinek ki kell próbálnia.
Ezután a Waffel Land kocsijához mentünk, ahol a sós alapú gofrik keltették fel az érdeklődésünket. Egy feketeerdei sonkás-rukkolás-paradicsomos verziót kóstoltunk, és bár a rukkola-ellenlábasok társaságát erősítjük, az ízkombó mindent visz. Felfedeztük még, hogy a food truckban kapható egy újdonság, a bubble waffle. Ezt – ahogy Nagy Rolandtól megtudtuk – különleges gofrisütőben készítik, és további terv, hogy leválasztják egy külön részlegre.
Mivel valami édesre vágytunk, elsétáltunk a Lekkerhez, ahol a holland waffelek (stroopwafel) világa tárult fel. Egy csokoládés-mangósziruposat teszteltünk, mely édes íze még sokáig a szánkban maradt. A waffel pont megfelelően roppanós, a töltelék pont megfelelően édes volt. Ezt egy Vespressos jeges latte-val öblítettük le, majd konstatáltuk, hogy a Befalobillnél kaphatók „marhaságok, malacságok, csibészségek”.
A többi kocsihoz már csak a látvány miatt látogattunk el – a gyomrunkban nem maradt sok hely. Aki nem tud kilátogatni a rendezvényre, de érdekli a food truckok világa, egy kis ízelítőt kaphat a most megjelenő receptkönyvből.
Székely Éva