Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Fokhagymával „minden” jobb! 5 izgalmas felhasználási tipp következik

2021. May 25.

Mi, magyarok szinte el sem tudjuk képzelni a konyhai létünket fokhagyma nélkül. Hevítjük a zsiradékot, tesszük rá a felszeletelt vöröshagymát, majd adjuk hozzá az áttört fokhagymát – ugye, hogy a génjeinkben van? Persze a fokhagyma ennél jóval többet tud, nemcsak egészségre gyakorolt pozitív hatásait, hanem konyhai felhasználási lehetőségeit tekintve is. 

Kezdjük rögtön a krémlevessel, ha már úgysem akar megérkezni a nyár. Krémlevest szinte mindenből készíthetünk, így a fokhagymát sem kell kihagyni a repertoárból. Sűrítsük vele főtt burgonyával, krémesítsük tejszínnel vagy krémsajttal. Mennyei füstölt sajttal, sült baconnel vagy sajtos pirítóssal. 

A leves után térjünk át a köretekre! Egy kis zsiradékon megfuttatott fokhagyma a legegyszerűbb köreteket is feldobja, ha nincs kedvünk pepecselni, bátran vessük be! Átforgathatjuk a fokhagymás zsiradékon a főtt tésztát, a rizst, fokhagymaporral, sóval és borssal pedig ízletes, sütőben sült steakburgonyát készíthetünk. 

Apropó, sütőben sütés! Az egyik legfinomabb dolog, ami a fokhagymával történhet, ha egészben megsütjük. Külső héjától szabadítsuk meg, tetejét vágjuk le, kenjük meg egy kis olajjal, majd letakarva (vagy lazán alufóliába csomagolva) tegyük sütőbe. 190 °C-on süssük addig, amíg kívülről, nyomásra is puhának érezzük. Az eredmény édeskés, krémes fokhagyma lesz, amit a levágott végű gerezdekből könnyedén kikanalazhatunk. Kenhetjük önmagában pirítósra vagy felhasználhatjuk szendvicskrémekhez. 

Dörzsöljük be! A fokhagymás „ecsetelés” a strandos lángos elengedhetetlen kelléke. De ne ragadjunk le itt, hanem gondoljunk például az olaszok kedvenc antipastijára (előételére), a bruschettára. A paradicsomos-olívaolajos-balzsamecetes falatkákhoz a pirított kenyeret is érdemes alaposan bedörzsölni fokhagymával. 

Végül pedig jöjjön egy másik „bulikaja”, a töltött kenyér. Olvasszunk vajat, fűszerezzük sóval, borssal, adjunk hozzá pár gerezd lereszelt fokhagymát, és keverjük össze tetszőleges zöldfűszerekkel. Egy szimpatikus cipót sűrűn irdaljunk be, és kenjük a résekbe a fokhagymás zsiradékot. A tetejére szórjunk reszelt sajtot, és toljuk forró sütőbe addig, amíg a sajt megolvad. 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!