Fogyasztható a penészes sajt? Fajtától függ, mutatjuk!
2022. November 12.A penész utálatos dolog, legyen az kenyérfélén, gyümölcsön vagy épp egy félig elfogyott paradicsomkonzerv tetején. De mi a helyzet a sajtokkal? Egy részük elképzelhetetlen a rajtuk található nemespenész nélkül, ilyen a camembert vagy brie, illetve – ahogy a neve is mutatja – a kékpenészes sajtok is a nemespenésztől lesznek ellenállhatatlanul finomak. De mi a helyzet a többi sajtfélével?
Tipp: Miért álmosíthat el a sajt?
A penész általában azt jelenti, hogy az adott élelmiszer megromlott és alkalmatlan a fogyasztásra, de ez sajtok esetében nem teljesen így van. Bizonyos sajtféléket penész segítségével állítanak elő, tehát meg kell különböztetnünk a hasznos és a káros penészt, ami időnként nem is annyira egyszerű. A fent említett camembert és brie sajtoknál a fehér penészes kéreg a sajt elengedhetetlen része és teljes nyugalommal elfogyasztható. Teljesen más viszont a helyzet, ha friss, puha sajtokon, mozzarellán, ricottán vagy a mascarpone felszínén fedezünk fel penészt. Ez általában vöröses-narancsos foltok formájában jelentkezik a friss sajtokon, és ilyenkor ezek a sajtok sajnos a szemetesbe kell, hogy kerüljenek. Ha kívül jelenik meg a penész, az azt jelenti, hogy belül is penészes lesz, nem fogjuk tudni eltávolítani. Ez a helyzet például a kenyérrel is.
Megint más a helyzet az érett sajtokkal, például a parmezánnal és a cheddarral. Ezeknél, ha megjelenik kívül egy kis penész, azt késsel le tudjuk kaparni, és a sajt utána még fogyasztható marad. Ha az ilyen érett sajtok tapintásra nyirkosak, esetleg ammóniás szaguk lesz, akkor jobb kidobni.
Forrás: mashed
Ez is érdekelhet: