Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért álmosíthat el a sajt?

2022. August 27.

Amikor hajnal fél 3 körül álmatlanul hánykolódunk az ágyunkban, szinte bármit megtennénk, hogy gyorsan és könnyen elaludjunk. Logikusnak tűnő és egészen furcsa módszerek is léteznek, amelyek pihentető alvást ígérnek. Számoljunk bárányokat – bár sosem értettük, ennek mi az értelme –, hallgassunk altatódalt, netán igyunk meg egy pohár meleg tejet? Utóbbi népi bölcsességre találunk tudományos magyarázatot, tehát maradjunk ennél. Ráadásul az is megnyugodhat, aki rá sem tud nézni a meleg tejre, ugyanis bármilyen tejtermék megfelel. Így a sajt is, amiből pár kis kocka vagy szelet kifejezetten jólesik elalvás előtt. 

 

Tipp: Süssünk sajtot gofrisütőben!

 

A kulcsszó a triptofán, amely minden tejtermékben jelen van. A triptofán bizonyos kutatások szerint melatonin termelődéséhez vezethet a szervezetünkben, ezt a hormont agyunk a sötétség hatására választja ki, így szabályozva az alvásciklusunkat. Ha el szeretnénk aludni, a melatonin segíthet, ehhez pedig hasznos, ha valamilyen formában triptofánt fogyasztunk.

A másik oldalról is érdemes megközelíteni a problémát. Az alkohol és a koffein egyaránt megakadályozza, hogy elaludjunk, és a zsírokban, cukrokban gazdag étrend is. Figyeljünk oda, hogy ezekből ne fogyasszunk a lefekvés előtti órákban, emellett pedig segítsünk rá a pihenésünkre a kedvenc sajtunkkal. 

 

Ez is érdekelhet: 

Szívesen fogynál – például sajtok segítségével?

 

Forrás: mashed 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sajttal tényleg minden finomabb?

Sajttal tényleg minden finomabb?

Olyan pikáns, nyúlós-ragacsos ötleteket adunk, amitől összefut a szádban a nyál.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!