Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Szívesen fogynál - például sajtok segítségével?

Három finom, súlyvesztő tejterméket ajánlunk.
2022. January 10.

Ha a telített zsírsav-tartalmukat nézzük, akkor általában nem a sajtok jutnak eszünkbe, mint a fogyókúra alappillérei, sőt – némelyiknek még az egészséges volta is megkérdőjelezhető lehet. Bár a keto diéta hívei számára ez a tejtermékcsoport jobb eséllyel az étrend részévé válik. A tudósok szerint viszont akár segíthet is a súlyvesztésben pár típus ebből az ételből. Erős kálciumban, fehérjében és foszforban, illetve több élettani előnyt is fel tud emellett mutatni: az emésztést segíti, plusz a belek egészségét támogatja. Jóllakottság-érzetet ad, így nem sóvárgunk egészségtelenebb ételek után.
Ám közel sem mindegyik fajta sajt alkalmas, ha le szeretnénk dobni pár kilót. Olyat válasszunk, ami értékes tápláléknak számít, viszont zsírban legyen szegény.

A túróval gyakran kevert „cottage cheese” nevű portéka az áruházak polcain kicsit más: ez az erjesztés nélkül készülő tejtermék inkább a feta és a mascarpone rokona. Az apró gömböcskékből álló, friss massza alacsony kalóriás, ám a napi fehérje-igényünk felét le is fedezi. Egy bögrényi belőle alig 163 kalóriát visz be a szervezetünkbe.

A parmezán szintén szóba jöhet: ugyanígy imponáló a protein-mennyiség, ami ebben a keménysajtban lapul. Kalcium- és ásványi anyag szempontjából is dobogós; egy teáskanálnyi belőle mindössze 21 kalóriát tartalmaz. Salátákra és levesekbe is szórhatjuk, gazdagítani fogja a diétás fogásainkat.

A görög feta kívánkozik még ide: az eredetileg kecske- vagy juhtejből készült finomság a legalacsonyabb kalóriás a palettán. Ha karcsúsodni vágyunk, akkor 28 grammot elfogyasztva ebből a sajtból csak 75 kalóriára számíthatunk. Magas nátrium-tartalma miatt viszont jó tudni róla, hogy lehetőleg sok vízzel öblítsük le.
Valóban van pár „tiltólistás” változat is, abban az esetben, ha komolyan vennénk a súlyvesztést. Egyértelműen hizlalnak a kéksajtok: a fetával azonos mennyiségben nyolc gramm zsír és 100 kalória rejlik. A sima kecskesajt még erre is rátesz egy lapáttal: kilenc a zsír, és 103 a kalória egy 28 grammnyi mennyiségben. Bizonyos krémsajtokból ekkora adagok pedig tíz gramm zsírig és 99 kalóriáig is felmehetnek.
Ezt is tudod a sajtokról?

Mi az oka annak, hogy néha erősen megkívánjuk a sajtot?

Perzsa
Forrás: timesofindia.indiatimes.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

12 sajtos recept

12 sajtos recept

Sajt világnapra valami sajtos dukál.
Ettél már ilyen selymes joghurtsajtot? Érdemes rákapnod!

Ettél már ilyen selymes joghurtsajtot? Érdemes rákapnod!

A görög joghurt alapú, egészséges közel-keleti krém neve labneh.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!