Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A keménytojást főzés után egyből tegyem is a hűtőbe?

Kínzó kérdés az is, hogy mitől szokott zöldülni a sárgája?
2021. December 7.

A főtt tojás rendkívül tápláló, és jó, ha kéznél van akkor is, ha csak úgy bekapnánk valamit. A friss változathoz képest viszont nem áll el annyi ideig – de pár tipp akad azért az eltarthatóságra is. A főzés során a héjat borító védő réteg eltűnik, így a kemény tojás jobban ki lesz téve a levegőnek és a káros mikroorganizmusoknak. Ezért fontos, hogy mindenképpen a hűtőben tartsuk, ha csak később fogyasztanánk el. Négy Celsius-fok fölött a veszélyes baktériumok nagyon növekedésnek tudnak indulni – a hűtőszekrény némileg meglassítja ezt a folyamatot. Legkésőbb két órával a főzés befejezése után rakjuk a fridzsiderbe a hőkezelt ennivalót, ám ha még melegében berakjuk, akkor könnyebb pucolni is. Lehetőleg légmentes dobozban tartsuk, és minél bentebbi polcon – felesleges kockázatnak tesszük ki ugyanis a tojást az ajtó közelében.

Ide kapcsolódik: Még az agyunknak is jót tesz a tojás! Cikkünkből az is kiderül, miért

Igen, sajnos némi záptojás szag kísérheti a tárolást – ennek oka a főzés során keletkezett kén-hidrogén. Ez a jellegzetes buké csupán ártalmatlan mellékhatás és pár órán belül el is múlik. Fagyasztani egyáltalán nem javasolt a főtt tojást: élvezhetetlenül vizes és rágós lesz, ha egyszer elővesszük. Megpucolni pedig akkor javallott, mielőtt felhasználjuk: akár fogyasztásra, akár ha valamilyen recepthez kell. Ha mégis héj nélkül tennénk el, akkor légmentesen záródó dobozzal rakjuk a hűtőbe – lehetőleg egy nedves papírtörlő társaságában. Így egy hetet is elállnak a hűvösön, akár pucolva, akár héjasan. Ha elfelejtetted, melyik nap tetted hűtőbe, akkor arra ügyelj, hogy ne legyen a héja nyálkás vagy meszes – ekkor ugyanis már ki kell dobni. Egyébként hányást, hasmenést és émelygést kockáztatsz. Ha a sárgája szürkés-zöldes árnyalatot mutat, akkor az még nem ok pánikra – ez egyszerűen csak a főzés ideje és intenzitása miatt alakult így. Ha túl sokáig tartott a hőkezelés, akkor sápad így el az élénk színű belső: ez a sárgájában lévő vas kémiai reakciója a fehérje kén-hidrogénjével. Picit más lesz az állag és az íz, ám a fogyasztása továbbra is sima ügy.

Ezt a cikket nézted már?

Vajon mik azok a fehér szálak a tojásban?

Perzsa

Forrás: healthline.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!