Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Miért vannak pöttyök vagy púpok időnként a tojásokon?

2021. július 8.

Sok magyar embernek a reggeli egyet jelent a tojással, legyen az tojásrántotta, lágyra vagy keményre főtt tojás vagy éppen szalonnás tojás. Persze ebédre sem vetjük meg, gondoljunk csak a nyár egyik kedvencére, a tojásos lecsóra.

A boltokban kapható tojások nagy része szinte már nagyipari körülmények között kerül előállításra, mégsem egyformák. És nem a méretre gondolunk, hanem arra, hogy vannak egyszínűek, de néha „szeplős” tojásokkal is találkozhatunk. Mitől lesz vajon ilyen egy tojás, és megehetjük-e teljes nyugalommal?

Kezdjük a pöttyökkel! Ezek már akkor megjelennek a tojáson, amikor az még a tyúkban van. Amikor a tojás a petevezetéken halad át, lassan körbe forog, és amennyiben ez a forgás túl lassú, megjelennek a pöttyök. A púpok szintén itt és ekkor jöhetnek létre. Különösen idősebb tyúkoknál fordulhat elő, hogy valami más anyag is a petevezetékbe kerül, így alakulnak ki a púpok, amelyek tulajdonképpen a tojáshéjba beágyazott egyéb anyagok.

Megehetjük az ilyen tojásokat?

A pöttyök vagy púpok nem jelentenek problémát a tojások fogyaszthatósága szempontjából. A legnagyobb ránk leselkedő veszély a szalmonella, ami a héjon belüli baktériumfertőzésnek az eredménye, erre pedig a tojáshéj belsején megfigyelhető sötét elszíneződések figyelmeztetnek.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egész tojás vagy csak tojásfehérje? Számít, hogy melyiket fogyasztjuk?

Egész tojás vagy csak tojásfehérje? Számít, hogy melyiket fogyasztjuk?

A húsvéti tojásdömping után érdemes körbejárni a kérdést.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.