Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Vajon mik azok a fehér szálak a tojásban?

2021. July 15.

A tojás sokak alapreggelijének számít, hiszen sokoldalúan elkészíthető, tápláló és finom. Emellett a sütemények tésztájába is kerül, így szinte nincs olyan bevásárlás, amikor ne vennénk pár darabot. Ha feltörünk egy tojást, ott a sárgája és a fehérje – eddig rendben vagyunk. Időnként viszont kiszúrhatunk furcsa fehér szálakat is benne. Pontosan mik lehetnek ezek?

A tojásnak csak a beszerezése és az elkészítése lehet egyszerű, maga a tojás biológiai értelemben nem annyira szimpla felépítésű, mint gondolnánk. A fehér szál pedig természetes részét képezi, jégzsinór a magyar neve. Minden tojásban kettő ilyen van, ezek a tojás szikhártyájából kiinduló és annak két vége felé spirálisan csavarodó kötegek. Fehérjéből vannak, és azt akadályozzák meg, hogy a tojássárgája túl erősen a tojáshéjhoz csapódjon és megrongálódjon.

Tehát ehető?

Persze, meg is esszük minden alkalommal. Minden tojásban benne van, akkor is, ha nem vesszük észre, főzés során pedig el is tűnik. Ha feltörünk egy tojást és meglátjuk, igazából megnyugodhatunk. Ez annak a jele, hogy a tojás friss, ugyanis hosszabb tárolás hatására a jégzsinór el tud tűnni.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!