Fenntarthatóság a konyhában? Az alábbi 10 egyszerű tipp segít változtatni
A fenntartható gasztronómia az a gondolkodásmód és gyakorlat, amikor odafigyelünk az alapanyag beszerzésére, a hozzávalókra, a termesztési, tenyésztési módokra. 2021. június 18-a a fenntartható gasztronómia napja volt, így itt az idő, hogy júliustól te is beleásd magad a fenntarthatóság elveibe. Sokat tehetsz a talajvédelemért, a természetes vizek és élőlények, a biológiai sokféleség megőrzésért, ha a következő METRO tippeket követed. Egyszerű, mindennapi dolgokról van szó, amelyek mégis sokat számítanak!
1. Termessz zöldségeket, fűszereket otthon! Nem kell egy teljes veteményeskerttel kezdened, a kisebb fűszernövényeket, csemetéket a lakásban vagy a teraszon is lehet termeszteni.
2. Vásárlásnál válaszd a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! Ezzel segíted a hazai termelőket és mindig friss, egészséges alapanyagokból főzöl a családnak.
3. Komposztálj a lakásban! A megfelelő előkészületekkel mindez egyszerű és szagtalan(!) folyamat.
4. Fontold meg, milyen ételeket dobsz ki a szemétbe! Sokszor a maradékokból is finomságokat lehet varázsolni! Lazacbőrből például percek alatt ropogós chipszet készíthetsz.
5. Lehetőleg főzz minél kevesebb edényben, hogy mosogatás közben csökkentsd az áram- és vízfogyasztást. A pörköltet, ragut és akár a tésztákat is egyszerűen elkészítheted egy lábasban.
6. Vásárláskor kerüld az egyszerhasználatos műanyagokat.
7. Amikor összeállítod a bevásárlólistát, gondold át előre, milyen ételeket fogsz belőlük a következő napokon készíteni, így kevesebb alapanyag romlik meg a hűtődben.
8. Lehetőleg kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! Ezek rengeteg energiával és erőforrással készülnek el, és magasabb ökológiai lábnyommal bírnak, mint a természetes alternatívák.
9. Sose önts olajat a lefolyóba! 1 liter elhasznált olajjal egymillió liter édesvizet szennyezhetünk be!
10. Ha teheted, válaszd a hazait! Így frissebb, környezetbarát élelmiszereket fogyasztasz, és támogatod a magyar termelőket.
Ezt a filozófiát vallja a METRO áruházlánc is. A cég számára fontos a helyi élelmiszer-termelőkkel való kapcsolat, a rövid ellátási láncok kiépítése. A METRO áruházak polcain mindig megtalálod a szezonális élelmiszereket és számos hazai kistermelő termékét is.