Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezzel az 5 helytelen konyhai szokással jobb, ha minél hamarabb leszámolsz

2021. May 23.

Ahogy megtanulunk főzni, kialakulnak bizonyos konyhai szokásaink. Igazából oda sem figyelünk rájuk, mégis viszonylag hamar rögzülnek – ha jók, ha rosszak. Előbbieket persze tartsuk meg, utóbbiakat pedig próbáljuk levetkőzni. 

 

1. A konyhapult nem vágódeszka

Ha a konyhapultot használjuk szeletelésre, aprításra vágódeszka helyett, az egyaránt károsítja a késünket és a pultot, sőt nem is higiénikus. A legjobb, ha külön vágódeszkát rendszeresítünk zöldségre, húsra, kenyérre, sajtokra. 

 

2. Legyenek mindig élesek a késeink

Még mindig vannak, akik azt hiszik, hogy egy éles késsel könnyebben megvágjuk magunkat, pedig pont ellenkezőleg, a tompa élű kés fog megcsúszni és a kezünkbe szaladni. Hacsak nincs valami vérprofi késélezőnk otthon, érdemes évente legalább egyszer megéleztetni az összes késünket.

 

3. Egyszerűbb is lehet a mosogatás

Nincs mindig idő használat után rögtön elmosogatni a koszos edényeket. Ilyenkor elég, ha csak egyszer átöblítjük meleg vízzel, sokkal egyszerűbb lesz utána elmosnunk, mert nem kell több centi vastagon rászáradt ételmaradékokat sikálnunk. És akkor is érdemes elöblíteni a piszkos edényeket, ha utána a mosogatógépbe kerülnek. Tisztábbak lesznek, és nem kell a legalaposabb és leghosszabb programot beállítanunk a gépen.

 

4. Ne használjuk ugyanazt a szivacsot mindenre

Koszos edényeket, pultot, padlóra pottyant ételt rettentő rossz dolog ugyanazzal a szivaccsal feltakarítani. Ha nem tudjuk megállni, mosogassunk kefével, és használjuk a szivacsot csak takarításra.

 

5. Selejtezzük ki időnként a felesleges dolgokat

Sosem használt konyhai gépek, elhasznált serpenyők, félig megolvadt műanyag dobozok és deszkák, van, akinek a konyhájában csak gyűlik a sok kacat. Érdemes időnként, mondjuk az alaposabb takarítások alkalmával selejtezni egy kört, és ha nem is akarunk mindent rögtön kidobni, az évi egyszer-kétszer használt eszközöket száműzzük a konyhából! Ne foglalják feleslegesen a helyet, jól meglesznek a pincében, padláson vagy a kamrában.

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!