Ezért érdemes a vajat beiktatnod a mindennapjaidba
2021. July 12.Tény, hogy kalóriabomba, de ennek ellenére a vaj mérsékelt fogyasztását csak ajánlani tudjuk. Egyrészt számos pozitív élettani hatással bír, például tartalmazza a napi ajánlott A-vitamin szükségletünk 10-15%-át, ami nem lebecsülendő, hiszen e vitamin fontos szerepet játszik a látásunk, immunrendszerünk, szívünk, tüdőnk és veséink helyes működésének biztosításában. A szabadon tartott tehenek tejéből készülő vaj emellett sok béta-karotint és omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Itt érdemes megjegyezni, hogy ezek az anyagok adják az igazán jó vajak szép sárga színét is. Mint minden élelmiszernél, a vajnál is létezik ideálisnak mondható napi beviteli mennyiség. Alapszabályként elmondható, hogy a napi teljes kalóriabevitelünk kb. 10%-a állhat telített zsírokból, ez 2000 kcal esetén 22 g, vagyis kb. 3 evőkanálnyi vaj.
Mindezen túl pedig klassz főzni és sütni vele. Persze a nagymama házi lekvárja alá is remek lesz a kenyéren, de ha szeretjük a szendvicseket, érdemes fűszervajakkal is próbálkozni. Az ízesítés csak rajtunk áll, lehet citromos-csilis (kezeletlen héjú citromból), borsos, egyszerűen sós vagy zöldfűszeres. A puha vajat habosítsuk fel, adjuk hozzá az ízesítőket, folpack segítségével formázzuk hengerré, és tegyük hűtőbe szilárdulni. Az így elkészített fűszervaj szépen mutat szeletelve, és nemcsak szendvicsekhez kínálhatjuk, hanem például frissen sült húsokra is rátehetünk egy-egy karikát. Apropó, húsok! Ha bárányt vagy marhahúst készítünk, érdemes a serpenyőbe gazdagon tenni vajat, majd sütés közben azzal locsolgatni a húst. Végül, de nem utolsósorban pedig az igazán omlós süteményekhez is vaj dukál, legyen szó morzsasütiről vagy klasszikus linzerről.
Forrás: mashed