Ezekkel az ételekkel hatékonyabban fogyhatunk
Nem árulunk el azzal nagy titkot, ha azt mondjuk, a friss élelmiszer sokkal egészségesebb a feldolgozottnál – főleg, ha fogyni szeretnénk. Egy kutatás, mely négy éven keresztül 133,000 ember étkezési szokásait és súlyát vizsgálta, kimutatta, ha növeljük a napi gyümölcs- és zöldségbevitelt, akkor 0,23 kg-mal kevesebbet szedünk föl, mint egy átlagos ember.
A PLOS Medicine-ben publikált tanulmány alátámasztja, hogy hatással lehet a súlyunkra az, milyen fajta terméket fogyasztunk. Azok az emberek, akik a legkevesebb súlyt szedték fel a vizsgált idő alatt sokat fogyasztottak a következő élelmiszerekből:
bogyós gyümölcsök, alma, körte, tofu, szója, karalábé, avokádó, narancs, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, sárgarépa, pirospaprika
Mindegyiknek magas a rosttartalma és alacsony glikémiás terhelésűek (ez a két dolog segít sakkban tartani az éhséget, tehát összességében kevesebb kalóriát fogyasztunk).
Azok, akik súlygyarapodást tapasztaltak, nagy mennyiségben fogyasztottak burgonyát, kukoricát és borsót – tehát olyan keményítőtartalmú zöldségeket, melyekben kevesebb a rost, mint a fent felsoroltakban és nagyobb glikémiás töltettel bírnak, így időlegesen ugyan megdobja a vércukorszintet, viszont hamar érezzük az éhségérzetet. Ez nem azt jelenti, hogy ezeket az élelmiszereket tiltsuk ki az étrendünkből, hanem azt, hogy csak néha fogyasszuk őket.
forrás: harpersbazaar.com