Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

5 apró trükk a könnyebb fogyásért

Tényleg csak egy kicsivel több figyelem, és garantáltan lesz eredménye
2017. January 1.

 A szakemberek szerint az emberek többsége este, éjszaka hajlamos sokkal többet enni és nassolni, majd reggel úgy ébred, hogy szeretne tiszta lapot kezdeni.

Mindez azért van, mert hajlamosak vagyunk félreértelmezni az éhségünk jelzéseit. Sokszor szomjasak, idegesek vagy csak fáradtak vagyunk, de mégis evéssel próbájuk megoldani a problémát. Ráadásul, ha nem ettünk eleget a nap folyamán, a vacsora könnyen tivornyává fajulhat.

Jöjjön néhány trükk annak érdekében, hogy a vacsoránk ne ellenünk, hanem értünk dolgozzon:

  1. Válasszunk kisebb tányért a vacsorához…

Az amerikaiak többsége este eszik a legtöbbet, amivel a lehető legrosszabbat teszik magukkal. Hacsak nem tervezünk egy komolyabb edzést estére, a napi utolsó étkezés nem kell, hogy a legkiadósabb legyen. Inkább a reggeli és az ebéd adagunkat növeljük, hiszen általában a nap azon részeiben van szükségünk több energiára.

  1. ….és a megfelelő arányban tegyük az ételeket a tányérunkra.

Nem mondunk vele semmi újdonságot, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni: a zöldségek minden egészséges étkezés alapjai. A tányérunk fele zöldségekkel legyen tele, alacsony a kalóriatartalmuk, viszont rengeteg rostot és tápanyagot tartalmaznak. A zöldségek mellé kerüljön a tányérra ¼ rész sovány fehérje (csirke, hal, sovány marha- vagy sertéshús), a maradék negyedet pedig töltsük meg magas keményítő- és rosttartalmú étellel, pl. burgonyával.

  1. Késő délután nassoljunk egy kicsit.

Annak érdekében, hogy vacsorára ne éhezzünk meg nagyon, csomagoljunk magunknak egy kis délutáni nasit. Az emberek többsége délben ebédel, és csak este 7 óra tájékán vacsorázik. Ez nagyon hosszú idő, és közben végig azt kérjük a szervezetünktől, hogy üzemanyag-utánpótlás nélkül dolgozzon. Egy előre megtervezett, késő délutáni csemegézés megóvhat minket attól, hogy vacsoránál degeszre tömjük magunkat. Kiváló délutáni falatok lehetnek: alma, mandula, sajtcsíkok, narancs.

  1. Igyunk néhány korty meleg italt evés előtt.

Ha meleg italt vagy levest fogyasztunk az étkezés elején, sokkal kevesebb kalóriát fogunk bevinni az elfogyasztott ételekkel. A kutatások azt mutatják, hogy az emberek lényegesen kevesebbet esznek, ha egy meleg levessel kezdődik az étkezés. Ha a levest pont olyan lassan esszük meg, mint amilyen lassan hűl, időt adunk a szervezetünknek, hogy észlelje a telítettséget. Kezdjük az étkezéseket egy csésze meleg teával vagy húslevessel.

  1. Még jóval vacsora előtt találjuk ki, hogy mi legyen a vacsora.

Ne hagyjuk, hogy a vacsora gondolata alattomosan ránk telepedjen, ne az utolsó percben találjuk ki az esti menüt. Egy hétre előre gondoljuk végig, hogy mikor mit fogunk enni, így a bevásárlás is sokkal egyszerűbb lesz. Amivel tudunk, készüljünk előre, és egyszerűsítsünk le: mikróban elkészíthető barna- ill. vadrizs, fagyasztott zöldségek.

 

Forrás: prevention.com

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!