Ezeket az ételeket sose készítsük öntöttvas serpenyőben
2020. December 28.Karácsonyra öntöttvas serpenyőt kaptál? Biztosak vagyunk benne, hogy az egyik kedvenc konyhai eszközöddé válik, hiszen roppant praktikus és sokoldalú. Viszont jó tudni, hogy egyes ételtípusokat nem szerencsés benne készíteni.
Erős illatú ételek
Fokhagyma, erős paprika, bizonyos halak, sajtok és más erős illatú ételek benne hagyhatják aromájukat a serpenyőben, ez az „ízt” pedig a következő étel könnyen átveheti. 10 perc a sütőben, jó magas hőmérsékleten általában eltünteti a makacs szagokat, de jobb, ha egyáltalán nem készítünk a serpenyőnkben „szagos” ételeket.
Tojás és más ragacsos ételek – de csak kezdetben
Amint jól bejárattuk a serpenyőnket, ezek sem jelentenek majd problémát, de ha még új az eszköz, bizony könnyen odatapadhatnak az ilyen jellegű ételek.
Egyes „kényes” halfélék
Azáltal, hogy az öntöttvas igen jól tartja a hőt, csodás kérget tudunk sütni egy hússzeletre, ám ugyanez a tulajdonság teljesen tönkreteheti a pisztrángot vagy a tilápiát, ezért ezeket a fajtákat süssük inkább teflonos serpenyőben. A lazacot, tonhalat és hasonló húsosabb halfajtákat viszont nyugodtan elkészíthetjük az öntöttvasban is.
Savas ételek
Egyes vélemények szerint a paradicsom és a citrom reakcióba léphet a vassal, leépítve a gondosan kimunkált bevonatát a serpenyőnek. El is színezhetik a serpenyőt, ez viszont a kisebb probléma, hiszen szódabikarbónával könnyedén eltüntethetjük a csúnya foltokat.
Forrás: Reader’s Digest