Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ismerd ki a sütődet!

2020. november 19.

Ha azt szeretnénk, hogy minden étel jól sikerüljön, amit csak sütünk – legyen az egy csodás torta vagy épp egy laktató tepsis fogás –, akkor érdemes alaposan kiismernünk a sütőnket. Nem a használati utasítás elolvasására és a különböző programok megfejtésére gondolunk most, hanem valami sokkal alapvetőbbre. 

Még a legmodernebb modellek sem sütnek ugyanis teljesen egyenletesen, lesznek melegebb és hűvösök pontok a sütőtérben sütés közben. Általában a sütő falai, alja és teteje környékén vannak a legforróbb pontok, az ajtó közelében pedig mérhetően hidegebb a hőmérséklet. Ezeknek a területeknek a feltérképezése az igazán jól sikerült sütemények egyik záloga (kifejezetten fontos kényes piskóták, égetett tészták, habcsókok, tojáshabos sütemények esetén), és szerencsére létezik is erre egy egyszerű módszer.

Fogjuk az egyik sütőlemezünket, terítsünk rá sütőpapírt, majd szórjuk be sima kristálycukorral, és melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. A lemezt tegyük a sütőnk középső sínjére, majd süssük a cukrot 10 percen át. Ha az idő letelt – pontosan tartsuk be a 10 percet –, vegyük ki a sütőlemezt. Ahol a cukor megolvadt, ott pont annyi volt a hőmérséklet, mint amennyit beállítottunk, ahol megégett, ott melegebb, ahol pedig a szemcsék nem olvadtak meg, ott értelemszerűen hidegebb. 

A tapasztaltak alapján a következő sütéskor próbáljuk meg úgy elhelyezni a tepsink, sütőformánk a sütőtérben, hogy minél inkább arra a területre kerüljön, ahol a tesztcukor megolvadt.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.