Ezeket a gluténmentes sütési hibákat követjük el leggyakrabban
Ahogy a fehérliszt kikerül a képből, már nem olyan könnyű szuper tortát készíteni. A végeredmény egy száraz állagú, ízetlen valami lehet, ha nem figyelünk oda.
Hiba #1: Nem kerültük el a szennyeződéseket
Aki lisztérzékeny, annak egy szemcsényi glitén is elég ahhoz, hogy gyomorbántalmai legyenek. Tartsuk egymástól távol a glutént tartalmazó és a mentes alapanyagaokat.
Hiba #2: Egy féle gluténmentes lisztet használtunk
A különböző lisztek, különböző módon viselkednek, így szinte lehetetlen a fehér liszt texturáját és állagát imitálni. Használjunk kevert lisztet.
Hiba #3: Kihagytuk a sűrítőt
Drágák, de megéri rájuk költeni, ugyanis kellenek a sütikbe – még kis mennyiségben is fontos alapanyagok. Ettől a kötőanyagtól tartják meg a gluténmentes sütik a szerkezetüket.
Hiba #4: Kihagytuk a keményítőt
Kellenek, hogy könnyű, levegős textúrájú süteményt kapjunk. A keményítőknek általában semmilyen tápanyagtartalma nincs, így érthető, ha helyettesíteni szeretnénk, de ne tegyük.
Hiba #5: Megpróbáltuk helyettesíteni a tojást
Nem lehetetlen a tojásmentes sütés sem, de nem mindig könnyű. A benne levő fehérje adja a sütik szerkezetét, és ettől emelkednek meg. Ha tojásmentes sütit akarunk, keressünk rá speciális receptet, főleg kezdőként ne próbálkozzunk öncélúan.
Hiba #6: Túl magas fokozaton sütöttünk
A gluténmentes süteményeknek több idő kell, hisz hamar barnulnak, de több időre van szükségük, hogy átsüljenek. Általában a normális sütihez képest 25 fokkal alcsonyabban és 15 percig tovább kell sütni a gluténmenteseket.
Hiba #7: Túl sokáig sütöttük
Ez kiszáradáshoz vezethet. Ilyen esetben is érdemes megtenni a fogpiszkáló tesztet, viszont ha még van egy-két darabka a piszkán, az nem baj, hanem pont jó.
forrás: prevention.com