Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezeken a benzinkutakon leadhatod a használt sütőolajat, amiből aztán biodízel készül

2020. November 23.

A csatorna nem szemetes, sajnos azonban sokan még mindig a lefolyóban szabadulnak meg a háztartási zsírtól és olajtól, pedig ez szigorúan tilos. Ezt megelőzendő a Biofilter Kft.-vel közösen több hazai benzinkút gyűjtőpontokat hozott létre használt sütőolaj fogadásra. Cikkünkből megtudhatod, mely töltőállomásokon lehetséges a fáradt olaj leadás. 

 

Körforgásban a környezetért: fáradt olajból bioüzemanyag

A használt sütőolaj körforgása. (Fotó: Biofilter.hu)

A használt sütőolajnak nem csupán egészségkárosító hatása van, hanem környezetkárosító is, hiszen eltömíti a szennyvízelvezető csatornákat. Egy liter sütőolaj 100 köbméter vizet szennyez be, valamint rákkeltő anyagokat is tartalmaz. Becslések szerint a Magyarországon felhasznált sütőolaj 30 százaléka a csatornákba jut. A kezdeményezésnek köszönhetően azonban most ez a mennyiség csökkenni fog, hiszen bővül a lakosság számára elérhető használt sütőolaj átvevő pontok száma. 

Ráadásul a begyűjtött sütőolajból biodízelt állítanak elő, amelynek használata a kőolajénál sokkalta kedvezőbb, tekintve, hogy ez utóbbi képződése évmilliók eredménye, míg a biodízel alapanyagai viszonylag gyors biológiai folyamatok útján jönnek létre. 

 

Ha fáradt olaj leadás, akkor irány a benzinkút!

Az OIL! Magyarország országszerte 13 töltőállomásán, a LUKOIL pedig országszerte 11 benzinkúttal a Biofilter Zrt.-vel együttműködve tárolótartályokat helyezett ki, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A benzinkutak pontos helyszíneit, valamint a lakhelyedhez legközelebb eső további gyűjtőpontok listáját itt találod. 

A fáradt olajat a MOL számos benzinkútjain is leadhatod. Pozitívum, hogy a társaság adatai alapján évről évre nő azok száma, akik a használt sütőolajat inkább elviszik a kijelölt leadópontokra, és nem a csatornát használják szemetesnek. 2011 óta több mint 1 870 000 liter sütőolaj gyűlt össze országszerte a MOL-töltőállomásokon.

 

Forrás: Drive Me Baby, Biofilter Kft, OIL!, MOL

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!