Ezek az ételek berobbanthatják a pollenallergiáinkat
2021. June 8.Tüsszögés, orrfolyás, könnyezés – bizony itt az allergiaszezon. Az pedig csak rontja a helyzetet, hogy az esős májusnak köszönhetően szépen megnőttek a gyomnövények. És bár a pollen váltja ki az allergiánkat, sokat ronthatunk a helyzetünkön, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek pluszban még fel is erősítik azt. Ennek oka, hogy a természetben megtalálható fehérjék sok esetben nagyon hasonlítanak egymásra, így például egy virágporban található fehérjefajtára és egy adott élelmiszerben megtalálható fehérjére ugyanúgy reagálhat a szervezetünk. Nézzük, mely allergiák esetén jobb, ha lemondunk bizonyos fajta ételekről. Persze csak addig, amíg tart az allergiaszezon.
Ha különböző fákra vagyunk allergiásak…
Sokan allergiásak a nyírfa pollenjére, a nyírpollennel keresztallergiát kiváltó ételek pedig az alma– és körtefélék, az olyan gyümölcsök, amelyeknek egy nagyobb magva van (cseresznye, barackok, szilva), valamint bizonyos magvak (mandula, mogyoró), hüvelyesek, sárgarépa, petrezselyem, zeller, koriander.
Ha fűfélékre vagyunk allergiásak…
A fűfélékkel a narancs, a burgonya és a svájci mángold válthat ki keresztallergiás reakciót.
Ha pedig a parlagfűre…
A nagy mumussal a különböző dinnyefélék okoznak keresztallergiát.
Hogyan ismerhetjük fel a keresztallergiás reakciót?
Ha a fent felsorolt élelmiszerek valamelyikének hatására 5-10 perc múlva a szánkban és a torkunkban bizsergést vagy viszketést kezdünk érezni, érdemes elmennünk egy allergiatesztre, hogy megtudjuk, pontosan mi váltja ki a reakciót. A megfőzött vagy megsütött ételben lebomlik az allergiákat kiváltó fehérje, tehát ha eleve tudjuk, hogy allergiásak vagyunk valamelyikre, érdemes allergiaszezonban nem nyersen, hanem hőkezelve fogyasztani a fent felsorolt élelmiszereket.
Forrás: Eat This, Not That!