Ezek az élelmiszerek még a banánnál is több káliumot tartalmaznak
2020. November 16.Ha magas káliumtartalomról esik szó, általában a banánt szokták megemlíteni. Ez helyén is van, ám jó tudni, hogy más élelmiszerek is bővelkednek a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagban. Mutatjuk!
Sütőtök
Több mint 20%-kal több kálium van benne, mint ugyanannyi banánban.
Edamame bab
Gazdag káliumban, valamint kiváló forrása a növényi fehérjének is. Különösen finom tud lenni egyszerűen megpirítva egy csipetnyi sóval.
Hagyományos burgonya és édesburgonya
Az édesburgonyában jóval több a kálium, mint a banánban, de a hagyományos sárga burgonyában még ehhez képest is kétszer annyit találunk belőle. Emellett A-vitaminban is bővelkedik mindkettő.
Mángold
Nemcsak az egyik legmagasabb káliumtartalmú élelmiszer, hanem vas, kalcium A-, C- és K-vitaminban is gazdag, így különösen tápláló és egészséges zöldségféle.
Cékla
A kálium mellett folsavhoz, mangánhoz, rézhez, rostokhoz, magnéziumhoz, foszforhoz, vashoz, C- és B6-vitaminhoz is hozzájutunk, ha céklát fogyasztunk.
Paradicsomszósz
Kevesen hinnék, hogy a „hizlaló” olaszos ételek mennyire gazdagok káliumban! Pedig pont ez a helyzet egy tál paradicsomos spagettivel vagy egy paradicsomszósszal bőségesen megkent pizzával.
Fekete bab
Ez a hüvelyes a kálium mellett gazdag még növényi fehérjében, rostokban, antioxidánsokban, vasban és más ásványi anyagokban.
Fehér bab
Elsőre nem gondolnánk, de a fehér bab messze a legjobb káliumforrás, illetve a fekete babhoz hasonlóan tele van egy sor más hasznos tápanyaggal is.
Görögdinnye
A nyár slágergyümölcse amellett, hogy finom és remek szomjoltó, meglepően egészséges, káliumtartalma jelentős.
Forrás: Reader’s Digest