Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezeket a szívbarát élelmiszereket mi is jó szívvel ajánljuk

2020. június 6.

10 olyan élelmiszert – ételt és italt – gyűjtöttünk egy csokorba, amelyek nem csupán finom ízükkel varázsolnak el bennünket, hanem bizonyítottan jót tesznek szívünk egészségének is.

Édesburgonya

Magas káliumtartalma hozzájárul a jó vérnyomás megőrzéséhez, emellett a kálium (mivel elektrolit) komoly szerepet játszik a szívverés szabályozásában is.

Narancs

A narancs pektint tartalmaz, amely rendkívül jól oldódó rost. Akár egy szivacs, magába szívja a koleszterint, és megakadályozza annak felszívódását szervezetünkben. Jelentős káliumtartalma segít ellensúlyozni az elfogyasztott sót, és normális szinten tartani a vérnyomásunkat.

Zab

Szintén jó forrása a káliumnak, a folsavnak és az omega-3 zsírsavaknak. Ezek mindegyike hozzájárulhat szívünk egészségének megőrzéséhez. Magas rosttartalma révén csökkenti az LDL-koleszterin (rossz) szintjét is, és tisztán tartja az artériákat.

Zöld tea

A zöld tea leveleit először betakarítják, majd ezután hagyják kiszáradni. A folyamat során oxidációs folyamat nem megy végbe, így a lehető legjobb választás a teaimádóknak. Főleg, ha nem „rontják el” finomított cukor hozzáadásával. Klinikai tesztek során arra a következtetésre jutottak, hogy a tea fogyasztása segít csökkenteni szervezetünkben a trigliceridek és az LDL-koleszterin szintjét.

Étcsoki

A kakaó, azaz az étcsoki fő összetevője nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, mely vegyület segít megőrizni az erek rugalmasságát. Persze senkit sem biztatunk hatalmas táblák elfogyasztására, napi 1-2 kocka csoki viszont tuti nem árt. 

Bor

Az alkohol (függetlenül attól, hogy milyen formában fogyasztjuk) növeli vérünkben a jó koleszterin (HDL) szintjét. Ám a vörösbornak van egy további előnyös tulajdonsága is: polifenolokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak szervezetünkben a vér áramlásának jótékony befolyásolásához. Jelszó: csak mértékkel!

Paradicsom

Gazdag rostokban, káliumban, A- és C-vitaminban. A benne található tápanyagok segíthetnek megakadályozni a szívizomzat betegségeinek kialakulását.

Dió

A dió segít csökkenteni a szívizomzati problémák kialakulásának kockázatát azzal, hogy csökkenti szervezetünkben a rossz koleszterin szintjét. Hatóanyagai a vérnyomást is szabályozzák.

Spárga

Éppen szezonja van, fogyasszunk belőle minél többet. Már csak azért is, mert tele van B-vitaminnal. A magas homocisztein szinttel együtt élő embereknél nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség, a B-vitamin pedig ennek az aminosavnak a szintjét képes hatékonyan csökkenteni.

Alma

Az első számú indok, amit az alma mellett szokás felhozni, az a magas rosttartalom. Mint feljebb már kiderült, a sok rost segít csökkenteni a koleszterinszintet. Emellett egy olyan flavonoidot is tartalmaz, amely a vérnyomásunk szabályozásában játszik fontos szerepet.

Forrás: VigorMag

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Adj kevesebb cukrot a gyereknek!

Adj kevesebb cukrot a gyereknek!

Adjunk vagy ne adjunk? Tiltsunk vagy engedjünk? Hogy kontrolláljuk gyerekeink cukorfogyasztását?

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?