Ezek a lenmag legjobb tulajdonságai
2021. June 29.Ha valaki küzdött valaha emésztési problémával, minden bizonnyal találkozott már a lenmaggal, addig viszont legtöbbünk csak egy egyszerű pogácsafeltétként tartotta számon. Nekem legalábbis sokáig csak ez élt a fejemben, pedig ennél valójában azért sokkal többről van szó.
Kevés szénhidrátot tartalmazó diétáim alatt megtapasztaltam, hogy rosttartalmának köszönhetően valóban serkenti az emésztést, és segíti a méreganyagok kiürülését a bélrendszerből. Szintén hasznos, de kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a legkiválóbb arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat a növényi források tekintetében. Ezért azok számára, akik nem szívesen fogyasztanak halakat és más tengeri herkentyűket, szinte kötelező.
Növényi étrendet folytatók vagy tojásallergiások számára pedig azért lehet érdekes, mert őrleménye 3-4-szeres mennyiségű vizet is képes magába szívni 10-15 perc alatt. Az így készült massza pedig különböző süteményreceptekben tojás helyettesítésére alkalmazható. Lisztjéből különböző pékáruk készíthetők, de ezeknél is fontos a nagyobb mennyiségű folyadék hozzáadása.
Fontos elmondani, hogy egész magként a héja miatt nem tud megfelelően hasznosulni, így érdemes vagy pehely formájában megvenni, vagy egy egyszerű kávédarálóban, aprítógépben finomra aprítani.
Lenmagos lepény
Hozzávalók (1 adaghoz):
30 g lenmag
1 evőkanál sörélesztő pehely
1/2 evőkanál adalékanyagmentes ételízesítő
1 db tojás
1 evőkanál olívaolaj
A lenmagok kávédarálóban finomra daráljuk, majd összekeverjük a sörélesztővel és az ételízesítővel. A tojást az olajjal együtt villával felverjük, majd a lenmagos keverékhez öntjük. Így egy sűrű masszát kapunk, amit egy száraz teflon serpenyőben elegyengetünk, majd közepes lángon mindkét oldalát 3-4 perc alatt készre sütjük. A lepényt ízlés szerint megtölthetjük krémsajttal, sonkával, sajttal, zöldségekkel.