Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Gallicoop

És te miért vagy hálás? Tedd sajátoddá a hálaadás ünnepét!

2019. november 27.

Minden november utolsó csütörtökén egy kontinensnyi országban ünneplik a hálaadást. Az Egyesült Államok és Kanada legrégebbi hagyománya minket is inspirálhat. A Gallicoop szakértői arra biztatnak, hogy egy finom pulykás vacsora mellett merengjünk el azon, vajon miért lehetünk hálásak az életünkben.

A hálaadás története az 1600-as évekre nyúlik vissza. Amerikában az első Európából érkező telepesek ünnepelték bőséges vacsorával, meghitt családi együttlétekkel a termések betakarítását és az indiánok segítségét. Eleinte ugyanis az amerikai őslakosok segítettek a tanácstalan és éhező bevándorlóknak élelmet szerezni. Megismertették őket a kukoricával, a juharsziruppal, és megtanították őket a helyi vadászatra, halászatra. Erre a segítségre, illetve minden év termésére emlékeznek hálaadáskor. Felmerül a kérdés, hogyan fonódott össze az ünnep a pulykás ételekkel? A pulyka észak-amerikai őshonos madár, amire eleinte vadásztak az indiánok, majd háziasították, s megismertették a telepesekkel is. Európába a spanyolok hozták be az állatot import baromfiként, a szárnyas azóta a mi földrészünkön is töretlen népszerűségnek örvend.

Fotó: Gallicoop

Pulyka extrákkal

A hálaadási pulykás receptek sora végtelen, de a legkedveltebb az egészben, forró olajban órák alatt ropogósra sütött, áfonyamártással kínált szárnyas. Tapasztalt háziasszonyok megbirkóznak az úgynevezett turduckennel is, ami a pulyka (turkey), a kacsa (duck) és a csirke (chicken) húsaiból összeállított ízorgia. A pulykahúsba kacsahúst, a kacsahúsba csirkehúst töltenek. Kedves pulykához köthető hagyomány, amikor az amerikai elnök ünnepélyesen kegyelmet ad egy élő pulykának, melyet ajándékba kap az államtól. A Fehér Ház személyzete elnevezi az állatot, ami ezek után békében élhet egy farmon. A szokás eredete homályba vész, egyesek szerint már Truman is megkímélte a hálaadás ünnepén kapott szárnyasokat, mások szerint ő még boldogan elfogyasztotta a bemutatott pulykákat. Egy biztos, már régóta kegyelmet kap az az egy-két szárnyas, amit az elnöknek szánnak, s ezt milliók követik figyelemmel a televízióban. Igen szerencsés állat, hiszen ilyenkor mintegy 50 millió pulyka végzi az amerikai családok asztalán felszolgálva.

Tanulni a hálát

Ha fontos nekünk, hogy szeretetben nevelt szárnyashoz jussunk, és tiszteletünk jeleként mi is pulykás étellel emlékezzünk meg a tengerentúli ünnepről, válasszuk a minőségi termékeket! Garai András, a Gallicoop marketing vezetője szerint a jól felnevelt, boldog pulyka húsa egészségesebb, tartalmasabb, mint a rossz tartási körülmények közt nevelt állaté. Teremtsük meg a magunk hálaadási ceremóniáját! A karácsonyi hajtás előtt üljük körbe az asztalt, készítsünk ünnepi pulykás fogást, és gondolkozzunk el rajta, miért lehetünk hálásak. Hiszen a hála érzete növeli a boldogságszintet és az elégedettséget, valamint csökkenti a stresszt. Aki hálás, előbb gyürkőzik meg az élet adta feladatokkal, és több örömét leli a hétköznapokban.

Fotó: Gallicoop

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pulykahússal az életmódváltásért?

Pulykahússal az életmódváltásért?

Az újév után néhány héttel még kitartanak a fogadalmak, és sokan igyekeznek egészségesebb életmódot folytatni. Az egyik legfontosabb változás általában a táplálkozás: cukros, lisztes, zsíros ételek helyett gyakrabban kerül sovány hús és zöldség a tányérra. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya kiemelte: a pulykahús az egyik legjobb választás az egészséges étkezéshez.
Pulykalakoma

Pulykalakoma

Bloggereink legfinomabb pulykahúsos receptjei következnek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!