Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Erről a hozzávalóról ne feledkezzünk meg, ha pitetésztát készítünk

2020. szeptember 28.

A tökéletes pitetészta elkészítése még a gyakorlott otthon sütőknek is kihívást jelenthet. A jéghideg hozzávalókat ideális esetben gyengéd mozdulatokkal dolgozzuk össze, és az igazán „konzervatív” álláspont a hozzávalók listája a vajra, a lisztre, a vízre és a sóra korlátozódik. A gyengéd mozdulatokat pedig komolyan kell venni, a kezünkkel vagy fakanállal gyúrjuk, dolgozzuk össze az alapanyagokat egy keverőtálban. Nem is annyira bonyolult! Vagy mégis?

Számít például, hogy éppen milyen meleg van a konyhában, ahol dolgozunk. Ha túl magas a páratartalom, akkor a száraz hozzávalók magukba szívhatják a levegő páratartalmát. Ha pedig túl hideg van, akkor a tojások vagy a vaj szobahőmérsékletre melegedése tart túl sokáig. A folyamat meggyorsítása pedig nem mindig sül el jól, erről nyilatkozhat bármelyik hobbiszakács, aki már tette be akár csak pár másodpercre a kőkemény tömb vajat a mikróba, majd vett ki egy tányér „vajlevest” kicsivel később. A nem ideális hőmérséklet tehát sok probléma forrása lehet, amin egy régi és egyszerű plusz hozzávaló sokat segíthet.

Sütőport a tökéletes pitetésztához!

A sütőpor valóban képes csodát művelni a pitetésztával, és tényleg csak egy csipetnyire lesz szükségünk. A tészta állaga egyszerre válik könnyedebbé és nagyobb térfogatúvá, a széle is puhább lesz, ám nem nedves, átázott hatású, hanem levegősen-légiesen puha. Mivel a sütőportól meg is emelkedik a tészta, ezzel megakadályozzuk a sütés közbeni összeesést.

Ha legközelebb pitetésztát készítünk, ne féljünk sütőport használni! Sokkal egyszerűbb lesz a dolgunk, és nagyobb eséllyel vehetünk ki tökéletes a süteményt a sütőből.

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?