Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan érleljük meg gyorsan a banánokat?

2020. May 15.

Az alma mellett talán a banán az a gyümölcs, amit egész évben szívesen fogyasztunk. Nem csoda, akár az uzsonnát vagy a tízórait is gyorsan eltudhatjuk egy banánnal, de kerülhet a reggeli zabkásánkba és a gyümölcssalátánkba is belőle. És persze a süteményeinkbe, például az ezer módon variálható puha, szaftos banánkenyérbe.

Igen ám, de a banánkenyerek, muffinok, kevert sütemények, sőt még a banánpüré alapú fagylaltok receptjei is mind úgy kezdődnek, hogy hámozzuk meg a puha, érett banánokat. De mit tehetünk akkor, ha a szupermarketben csak kemény, szinte zöld gyümölcsöt kaptunk? Pánikra semmi ok, a banán utóérő. Lehet, hogy 1-2 nappal el kell halasztanunk a tervezett sütést, de jó hír, hogy pár ügyes trükkel viszonylag rövid időn belül beérnek a banánjaink.

Mindenért az etilén a felelős

Először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy miként érik be a banán. Mindezért egy – számos gyümölcsben és zöldségben fellelhető – etilén nevű gáz a felelős, az érési folyamat 24 órától kezdve egészen egy héten keresztül is eltarthat. Amikor zöldesebb árnyalatú, kemény banánba harapunk, az állaga inkább emlékeztet nyers burgonyára, mintsem egy zamatos, lédús trópusi gyümölcsre. Ennek az az oka, hogy az éretlen gyümölcsben a keményítő még nem alakult át cukorrá.

Hogyan gyorsíthatjuk fel a banán beérését?

A képlet egyszerű: fel kell gyorsítanunk az etilén működését. Ennek kézenfekvő módja, ha a gyümölcsöt papírzacskóba csomagoljuk. Még jobb, ha a banánok mellé más érett, etilénben gazdag gyümölcs is kerül, például alma, hiszen ez tovább segíti az etilén felszabadulását a banánokban. A zöldes árnyalatú banánok hamarosan sárga színben kezdenek pompázni, puhábbak lesznek, héjuk könnyebben benyomhatóvá válik, majd megjelennek rajtuk a barna kis foltok, „szeplők”. Végül pedig a gyümölcsök héja megbarnul, sőt akár fekete színű is lehet. A sárga alapon barna foltos banánt a legjobb nyersen fogyasztani, a még érettebb, barna-fekete héjú, édes, krémes, rendkívül lágy példányokat pedig süteményekhez felhasználni. A zacskó tartalmát és az érési folyamatot naponta érdemes ellenőrizni.

Mit tehetünk, ha még gyorsabban szeretnénk éretté varázsolni a banánunkat?

A hámozatlan banánt 15-20 percre tegyük be 120 °C-os sütőbe. Nem lesz teljesen olyan az eredmény, mintha természetes módon hagynánk beérni a gyümölcsöt, de puhább és édesebb lesz. A fagyasztóba is betehetjük pár órára, a héja be fog feketedni, és valamennyit puhul, édesedik is. Ezeket a módszereket tehát csak akkor érdemes alkalmazni, ha mindenképpen aznap felhasználnánk a gyümölcsöt, és nem szeretnénk elhalasztani a sütést.

Hogyan lassíthatjuk az érési folyamatot?

A gyümölcsöket lezárt műanyag zacskóban tegyük a hűtőbe. A héjuk ugyan idővel megbarnul, de a gyümölcs belül nem fog túlérni. Ezzel a módszerrel 4-5 napot nyerhetünk.

Fagyasszunk!

A túlérett banánokat le is fagyaszthatjuk. Hámozzuk meg, törjük össze, keverjünk a péphez banánonként 1-1 teáskanál citromlevet. Érdemes kisebb adagokban, kiporciózva lefagyasztani.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!