Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Életmódváltásba fognál? Már néhány egyszerű lépés is rengeteget segíthet a célod elérésében

2020. június 1.

Életmódváltásba fogni sosem késő, a befektetett munka pedig mindig meghozza gyümölcsét: egészségesebb hétköznapok, fogyatkozó pluszkilók és ellenállóbb szervezet lesz a jutalmunk. Ha ezt a nyarat szántuk életmódunk átalakítására, június első hetében épp itt az ideje belekezdeni. Jó hír, hogy a tavaszi-nyári időszak az egyik legszerencsésebb, hiszen rengeteg friss, szezonális zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, ráadásul a meleg időben nem is kívánunk sokat (és nehezen emészthető ételeket) enni.

1.Kezdjük az alapokkal!

Minden a hűtőszekrény és a kamra polcainál kezdődik. Nézzük át, mi fér bele új életmódunkba, az egészségtelen, hizlaló alapanyagoknak pedig intsünk búcsút. A felszabaduló helyre pedig jöhetnek új barátaink: töltsük fel a raktárkészletet zöldségekkel, gyümölcsökkel, fehér húsokkal, halakkal, hüvelyesekkel, olívaolajjal, teljes kiőrlésű gabonafélékkel.

2.Változtassunk a főzési szokásainkon!

Ha idáig bő olajban sütöttünk, próbáljuk ki, hogy a serpenyőt épp csak egy egészen kevés sütéshez alkalmas olívaolajjal kenjük ki. Vásároljunk sütőzacskót, hiszen ebbe egy csepp zsiradék sem szükséges, kóstoljuk meg az eddig olajban sütött ételeket sütőben készítve.

3.Rost, rost és még egy kis rost

A hüvelyesek említése kapcsán sokakban felmerülhet, hogy vajon nem gond-e a viszonylag magas kalóriatartalmuk. Valóban nem nevezhetők energiaszegénynek, ám elegendő belőlük kis adagot fogyasztani, ugyanis a sok rostnak köszönhetően hamar eltelítenek. Ezen túl pedig tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Persze nem muszáj folyamatosan lencsét vagy csicseriborsót enni, a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék szintén rostdúsak.

4.Minden étkezés mellé fogyasszunk salátát!

Lehet teljesen egyszerű saláta pici olívaolajjal, sóval vagy kevés balzsamecettel. Vagy mondjuk paradicsomos, kígyóuborkás, lila hagymás, újhagymás szintén olívaolajjal és morzsolt kecskesajttal. Feldobhatjuk olajos magvakkal, de főétkezések mellé a lehető legszimplább saláta is tökéletes. Egy fontos: fogyasszuk! Rostdús, segít kialakítani a telítettség érzetét, és nem utolsósorban, ha sok salátát eszünk, más ételekből már kevesebb fog a tányérunkra kerülni.

5. Mi a helyzet az este 6 utáni étkezéssel?

Megoszlanak az ezzel kapcsolat érvek, egy biztos: ha éjfél után kerülünk ágyba, teljesen felesleges 6 óra előtt befejezni a napi táplálkozást. De az is biztos, hogy nem jó tele hassal aludni térni. Ha tehetjük, lefekvés előtt 2-3 órával már ne együnk, a ránk törő éhséget próbáljuk gyógy- vagy gyümölcsteával csillapítani.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egészségesebben evett az ország a karantén alatt

Egészségesebben evett az ország a karantén alatt

Továbbra is népszerű a szendvics, a magyarok 92%-a átállt a saját készítésű ételekre.
A lelkünk testi tünetekkel üzen, hogy változtassunk az életmódunkon

A lelkünk testi tünetekkel üzen, hogy változtassunk az életmódunkon

Hogyan kerülhetnek egyensúlyba emberi kapcsolataink?

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?