Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Most érdemes elkezdeni a mediterrán diétát!

Jön a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja!
2021. május 18.

Bár diétának szoktuk nevezni, sokkal inkább „helyes” a mediterrán étrend kifejezés, hiszen szó sincs éhezésről. Ha így étkezünk, kiegyensúlyozott, finom fogások kerülhetnek az asztalunkra, az pedig már csak hab a tortán, hogy még fogyhatunk is a segítségével. 

Az étrend a Földközi-tenger vidékén, Olasz-, Spanyol- és Görögországban elterjedt, alapjai azonosak, de persze vidékenként léteznek eltérések akár az alapanyagok használatában, akár a fűszerezésben. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát, ellát vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, feltölt energiával, de egyáltalán nem nehezít el. 

Mit ehetünk? Nagyon sok mindent! Az étrend alapjai a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök, ezért is érdemes a nyári hónapokra időzíteni a kipróbálását: jöhetnek a lédús paradicsomok, az uborkák, a paprikák, a szuper saláták és egyéb zöldségfélék (padlizsán, cukkini, nyári tök), valamint a bogyós gyümölcsök, dinnyék, barackok. Ez utóbbiakkal természetes formában visszük be szervezetünkbe az energiát adó cukrot. 

Nem kell kiiktatnunk a jó minőségű gabonaféléket sem, mértékkel fogyasztható a durum, teljes kiőrlésű péksütemény, a teljes kiőrlésű tészta, a barna rizs és más kedvenc lassú felszívódású szénhidrát. Ugyancsak kerülhet a tányérra tojás és zsírszegény tejtermékek sora: joghurt, tej, sajt. A sajtokat érdemes variálni, a töltött zöldségekre és a salátáinkba tegyünk mozzarellát, a tésztákra parmezánt/grana padanót, fetát párosítsuk zöldségekkel, salátákkal. 

Húsok terén részesítsük előnyben a kevésbé zsíros, könnyen emészthető szárnyashúsokat, valamint az omega-3 zsírsavakban gazdag halakat, ez utóbbiakból fogyasszunk minél többfélét, és ha kedveljük, a tenger gyümölcseit is iktassuk be néha. 

Mindehhez társítsunk hüvelyeseket (babot, borsót, csicseriborsót), zöld és fekete olajbogyót, minőségi olívaolajat és sok-sok friss zöldfűszert! Olívaolajból mindig használjunk az adott célra megfelelőt: főzéshez-sütéshez jól hevíthetőt, salátához, mártogatóshoz extra szűz fajtát. 

Hogy miért szeretjük annyira a mediterrán étrendet? Mert nemcsak finom, hanem szuperül variálható, ízlésünkre szabható. Egyetlen élelmiszercsoport sem tiltott, így húsimádók és zöldségpártiak is bátran kísérletezhetnek vele. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

8 lépés a mediterrán diéta alapjaihoz

8 lépés a mediterrán diéta alapjaihoz

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az étrend, nézzük, mik az alapkövei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!