Életkori változások, amelyek befolyásolják az idősek étkezési szokásait
Már 40 év fölött évről évre lassul az emésztés, így fizikailag kevésbé érezhetjük magunkat aktívnak. Az évek múltával az érzékeink is tompulnak, kevéssé érezzük a szagokat, ízeket. Sokan ilyenkor a sóhoz nyúlnak, holott idős korban kifejezetten csökken szervezetünk sóigénye. Helyette fűszerezzünk inkább erősebben! Kísérletezzünk bátran a fűszernövényekkel, valamint a jótékony zsírokból, például az olívaolajból is nyugodtan használhatunk többet.
A héten már írtunk az étvágytalanság különböző lehetséges okairól, amelyek között az öregedés is szerepelt. Ám a szépkorúak sokszor egészen speciális kihívásokkal néznek szembe.
Magány és depresszió
Sajnos sok idős él elszigeteltségben; a gyerekek már rég kirepültek, az unokák éppen karriert építenek, kevés az idő és lehetőség a személyes kapcsolatok ápolására. Ne hagyjuk, hogy eluralkodjanak rajtunk ezek az érzések, ilyenkor bátran keressük szomszédaink vagy távolabbi ismerőseink társaságát!
Halál vagy válás
Sokan megözvegyülve kényszerülnek rá, hogy megtanuljanak főzni. Tekintsünk erre új kihívásként!
Szűkös anyagi lehetőségek
Igyekezzünk kiiktatni étrendünkből a feldolgozott élelmiszereket: ezzel nem csak pénzt spórolhatunk, egészségünkért is tehetünk.
Nehéz rágás
Ha szerettünknek pótfogsora van, készítsünk számára főzelékeket és egyéb könnyen rágható ételeket. Ne legyünk restek túlfőzni a tésztát és akár egy órával tovább párolni a húsokat! A rizs és a joghurt szintén könnyen fogyasztható ételek az idősebbek számára.
Szájszárazság
Szájszárazság esetén napi 8-10 pohár víz fogyasztása ajánlott. Ez kihívásnak tűnhet, de néhány apró praktikával könnyedén beiktathatjuk a hétköznapokba. Figyeljünk például, hogy minden elfogyasztott falat mellé igyunk egy kortyot. A szárazabb ételekhez készítsünk mártást, ezzel növelve a folyadékbevitelt, illetve könnyítve a rágást.