Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Egészséges halételek szentestére – amikor átlépjük a rántott hal vonalat

2021. December 15.

Karácsonykor hagyományosan halászlevet és rántott halat, többnyire pontyot eszünk. Szeretjük és hiányzik is, ha nincs, de tökéletes lehet más, egészséges halétel is az ünnepi asztalon.

A folyami és a tengeri halak egyaránt jó szolgálatot tesznek szervezetünknek a hétköznapokban és az ünnepek idején is. A hal pozitív élettani hatásairól sokat olvashattunk már. Omega–3 zsírsavtartalma hozzájárul az egészséges szív- és érrendszerhez, csökkenti a gyulladást és serkenti az agyműködést. Fehérjetartalma az egészséges izomzathoz járul hozzá. Ásványianyag-tartalma szintén magas, a tengeri halak jódtartalma pedig az egészséges pajzsmirigyműködésben segédkezik. No de milyen formában fogyasszuk, hogy egészséges étek kerüljön elénk?

Ha nem főételnek szánjuk a halat, nagyon finom levesek készíthetőek belőle. Némelyik szinte önmagában is megállja a helyét. Egyre nagyobb divatja van a finn lazaclevesnek. Hagymás alap burgonyával, tejszínnel, savanyításként citrommal és zöldfűszerként kaporral készítik. Variálható póréhagymával is, és aki nem szereti a kaprot, az nyugodtan hagyja el. A tejszínes alap egyébként más halfélékhez is remekül illik. Akár folyami halakhoz is. Ha nem paprikás alapú halászlét szeretnénk készíteni, akkor egy húsleves jellegű halleves is készülhet. Sok-sok zöldséggel. És fehérborral. A fehérbor szinte minden friss halféléhez illik.

Előételként jól jön a füstölt lazac, akár saláta feltétjeként, akár kis szendvicskékre. Készíthetünk halkrémeket vagy pástétomot, itt jó szolgálatot tehetnek a halkonzervek is. A fűszerezés a végtelenségig variálható. Ünnepivé leginkább a díszítéssel tehetjük a szendvics falatokat. Minőségi bagettet vegyünk hozzá, szépen szeleteljük. A halkrémek zöme habzsákból is kinyomható a szendvicsre, így az sokkal mutatósabb, mint amikor csak rákenjük. A díszítésnél használjunk színes alapanyagokat. Jól mutathat a lila hagyma vagy a póréhagyma srégen vágva. A zöld uborka is üde színfolt. A kaliforniai paprika kis kockákra vágva színes és ízletes. A citrom vagy a lime mindig jól mutat. Feldobhatjuk a képet gránátalmával, hisz a haltól a gyümölcsök sem állnak messze. A zöldfűszerek pedig mindig aduászok ebben a tekintetben.

Kapcsolódik: Hogyan süssünk lazacot a sütőben? 

Főételként az első gondolat a lazac. A lazacszelet nagyon gyorsan elkészíthető, nem igényel hosszú hőkezelést. Elegendő serpenyőben, olívaolajon vagy vajon a két oldalát megpirítva megsütni úgy, hogy közben a belseje is átsüljön. Ha egy szelet akkora, amekkora 1 főnek elég, akkor sütés után vagdalás nélkül az ünnepi tányérra helyezhető. Készíthetünk mellé különböző önteteket: citromosat, tejszíneset, zöldfűszereset. Nagy hangsúly van a köreten. Itt is fontos, hogy mutatós legyen. Lehet az saláta, különböző sült vagy párolt zöldségek, rizs vagy burgonya. Arra figyeljünk, hogy a tálalás és a díszítés ízléses legyen. Igaz ez az egész halakra is. Egy egyben sült pisztráng nemcsak nagyon ízletes, hanem kifejezetten mutatós is. Hekktörzset is süthetünk egyben, de fontos, hogy ne hulljon szét, amikor a tányérra helyezzük. Szeletelt hallal is dolgozhatunk, jól mutat a pontyszelet is kicsit újragondolva, nem kell mindent kirántani. A harcsa nagy aduász, millió módon elkészíthető, vehetjük az irányt mediterrán paradicsomos étel felé, vagy akár egy világos hollandi mártással készült csoda felé. Készíthetjük spanyolosan olívabogyóval. Vagy akár készíthetünk indiai halcurryt is, garantáltan különleges ízvilág.

Ne féljünk tehát az újdonságtól, kísérletezzünk, és figyeljünk a tálalásra, hogy az ételünk valóban ünnepi fényben csilloghasson!

 

Ez is érdekelhet: 

Friss halakat a hűtőbe! De vajon meddig állnak el?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!