Dobjuk fel a tányérunkat ehető virágokkal!
2020. June 24.A virágok felhasználása nem csak dekoráció és illatosítás céljából történhet. Már évezredekkel ezelőtt is használták étkezéshez a rómaiak, a görögök és a kínaiak. Ízükkel és színükkel is különlegeset varázsolhatnak asztalunkra.
Mely virágok ehetőek?
Bár a lista ennél sokkal bővebb, nézzünk néhány hazánkban is könnyen hozzáférhető virágot.
Kezdjük a leginkább gyógynövényként ismert virágokkal!
Kamilla: nem csak teaként használható, édes virága süteményekben is felhasználható.
Levendula: illatát ismerjük és imádjuk, nyugtató gyógyhatása nem kérdés, virága süteményekhez, szörphöz, fagylalthoz egyaránt kiváló.
Gyermekláncfű: szörp és szirup készíthető virágából, szirmait kiszedve levesek és saláták díszítésére is használhatjuk. A virágok közepe keserű lehet.
Citromfű: nemcsak levele, hanem citrom ízű, fehér színű apró virága is remek teákba és süteményekbe.
Sarkantyúka: édes virága, intenzív színe feldobja a salátákat és a köreteket.
Körömvirág: szirmait inkább sós ételekhez használjuk fel, ugyanis enyhén csípősek. Kicsit hasonlít színe miatt is a sáfrányhoz.
Akácvirág: sok magyarázatot nem igényel, sokan a mai napig lecsipkedik virágát, és nyersen fogyasztják. Szörp készíthető belőle, illetve desszertek ízesítője is lehet.
Kertünk díszei a következő kör
Rózsa: mindegyik fajta szirma ehető, minél sötétebb a szirom színe, annál intenzívebb az íze. Lekvár, szörp, szirup és rózsavíz készíthető belőle. Desszertek, édes levesek díszítője, és még a tejberizs is feldobható vele. És ne feledjük, a rózsa afrodiziákum.
Árvácska: az egyik legszebb díszítő. Mentás ízével és csoda színeivel feldobja a salátákat, desszerteket, leveseket. Cukormázzal bevonva az egyik legszebb díszítőelem tortákra.
Szegfű: édes szirmai leginkább sütemények díszítésére szolgálnak.
Hibiszkusz: erősen savanyú íze van, leginkább teában mutatja meg tehetségét, de mértékkel desszertekhez is használható.
Margaréta: nem túl ízletes, de csodás díszítőelem.
Ibolya: Sissi hercegné egyik kedvence volt a kandírozott ibolya. Süteményekhez, friss salátákhoz és különleges vajkészítményekhez is illik.
+ 1 ráadás, a tökfélék
Igen, a tökfélék virágai ismét népszerűek a gasztronómia világában. Gondoljunk csak a töltött cukkinivirágra. Általában sósan töltik be, pl. fűszeres ricottával.
Mire figyeljünk a begyűjtésnél és a felhasználásnál?
Első és legfontosabb, hogy csak olyan virágot használjunk fel a konyhában, amit ismerünk. Itt nincs helye a rizikónak. A legtöbb virágnak csak a szirma használható fel, a csészeleveleket mindenképpen távolítsuk el.
Csak ismert forrásból szerzett virágot használjunk étkezéshez. Sosem tudhatjuk, hogy a közelében más növényt nem kezeltek-e permetszerrel. Ne az út mentén a porból, szmogból szedjük össze. Legjobb a saját kertünkből összegyűjteni, ha van rá lehetőség.
Mindig tisztítsuk meg a virágot, a fogyasztásra nem alkalmas vagy keserűbb részeket távolítsuk el.
Az allergiások számára némely virág tünetet okozhat (keresztallergiát is), emiatt elsőre csak kis mennyiség fogyasztása ajánlott.
Tárolásuk nem könnyű, legjobb frissen felhasználni őket, ha már leszedtük, szárastul vízbe állítva kis ideig megőrzik frissességüket, illetve ha már elkezdtük feldolgozásukat, légmentesen lezárható edényben vagy nedves papírtörlőbe csavarva tárolhatóak.