Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Chicagói? Kaliforniai? Ismered a legnépszerűbb pizzafajtákat?

Lássuk az alapvető különbségeket!
2022. September 23.

Nápolyi

Ezt tekintjük az eredeti pizzának, a 18. században találtak fel Nápoly városában. Kezdetben a tengerparti város legszegényebb lakóinak volt a napi betevője, mert nemcsak olcsónak számított, hanem gyorsan el is lehetett fogyasztani. Manapság három fő hivatalos variánsa létezik. A marinara, amelyre paradicsom, fokhagyma, oregánó és extra szűz olívaolaj kerül, a margherita, amelynek alapja a paradicsom, mozzarella, bazsalikom és extra szűz olívaolaj, illetve a margherita extra, amin az „extra” a campaniai mozzarellát jelenti. Tésztája vékony, ezért jellemzően nem kerül rá túl sok feltét, és egyszerűbb késsel-villával enni, mert a kezünkben szétszakadhat a szelet. Otthon, hagyományos sütőben szinte lehetetlen elkészíteni, mert nagyon magas hőmérsékletű kemence kell hozzá, lehetőleg fatüzeléssel. Olyan magas a kemence hőmérséklete, hogy 70-90 másodperc alatt megsül benne a pizza. 

 

Chicagói

Az 1900-as évek elején az olasz bevándorlók nemcsak a szervezett bűnözést honosították meg Chicagóban, hanem a pizzát is. Az ő pizza iránti sóvárgásuk kielégítésére találta ki Ike Sewell ezt a pizzafélét. Meg sem próbálta a nápolyi vékony tésztáját leutánozni, hanem éppen ellenkezőleg járt el, vastag tésztát készített, aminek a peremét még meg is magasította. Került rá mozzarella, hús, ami lehetett marhahús, valamilyen kolbász, hagyma, gomba, zöld kaliforniai paprika, és ez mind a paradicsomszósz alá! A szószra sok helyen parmezánt szórnak. Sokkal tovább, 30-35 percen át sül a sokkal vastagabb tészta és a rengeteg feltét miatt.

 

New York-i

Ez is a nápolyi egyik variánsa ropogós peremmel és nagy, akár összehajtható szeletekkel. A tésztája is vastagabb, bár nem annyira, mint a chicagói variánsé, ezért sok feltét szokott rá kerülni, például paradicsomszósz, mozzarella, kolbászfélék, gomba és szardella, de gyakorlatilag bármit rátehetünk. 

 

Tipp: Elrontani a fagyasztott pizzát? Gyakoribb, mint gondolnád!

 

Szicíliai

A szicíliai, vagy más néven „sfincione” pizza vastag, puha tésztájával, ropogós peremével és négyszögletes formájával nagyon könnyen megkülönböztethető a nápolyi fajtától. Alapja paradicsomszósz és mozzarella, amire jöhet még hagyma, szardella és zöldfűszerek.

 

Kaliforniai

A Prego nevű olasz étterem séfje, Ed LaDou találta fel az 1970-es években. Mustárt, ricottát és húspástétomot tett rá, ezek akkoriban teljesen elképzelhetetlenek voltak pizzafeltétnek. Ma sincs olyan, hogy jellemző feltét, mert a fajta lényege, hogy a szakács szabadon kísérletezzen, csak az a fontos, hogy finom legyen a végeredmény.

 

Forrás: WebstaurantStore

 

Olvass még! 

A pepperóni pizza vegán? Az 5 legbizarrabb kérdés, ami étellel kapcsolatban elhangzott

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szerinted mikor kezdtek el az emberek pizzát sütni?

Szerinted mikor kezdtek el az emberek pizzát sütni?

Annyit elárulunk, nem mostanában.
Kipróbáltuk: így használd a pizzakövet

Kipróbáltuk: így használd a pizzakövet

Alapvető tudnivalók és tapasztalatok – érdemes megvásárolni?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!