Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Chicagói? Kaliforniai? Ismered a legnépszerűbb pizzafajtákat?

Lássuk az alapvető különbségeket!
2022. September 23.

Nápolyi

Ezt tekintjük az eredeti pizzának, a 18. században találtak fel Nápoly városában. Kezdetben a tengerparti város legszegényebb lakóinak volt a napi betevője, mert nemcsak olcsónak számított, hanem gyorsan el is lehetett fogyasztani. Manapság három fő hivatalos variánsa létezik. A marinara, amelyre paradicsom, fokhagyma, oregánó és extra szűz olívaolaj kerül, a margherita, amelynek alapja a paradicsom, mozzarella, bazsalikom és extra szűz olívaolaj, illetve a margherita extra, amin az „extra” a campaniai mozzarellát jelenti. Tésztája vékony, ezért jellemzően nem kerül rá túl sok feltét, és egyszerűbb késsel-villával enni, mert a kezünkben szétszakadhat a szelet. Otthon, hagyományos sütőben szinte lehetetlen elkészíteni, mert nagyon magas hőmérsékletű kemence kell hozzá, lehetőleg fatüzeléssel. Olyan magas a kemence hőmérséklete, hogy 70-90 másodperc alatt megsül benne a pizza. 

 

Chicagói

Az 1900-as évek elején az olasz bevándorlók nemcsak a szervezett bűnözést honosították meg Chicagóban, hanem a pizzát is. Az ő pizza iránti sóvárgásuk kielégítésére találta ki Ike Sewell ezt a pizzafélét. Meg sem próbálta a nápolyi vékony tésztáját leutánozni, hanem éppen ellenkezőleg járt el, vastag tésztát készített, aminek a peremét még meg is magasította. Került rá mozzarella, hús, ami lehetett marhahús, valamilyen kolbász, hagyma, gomba, zöld kaliforniai paprika, és ez mind a paradicsomszósz alá! A szószra sok helyen parmezánt szórnak. Sokkal tovább, 30-35 percen át sül a sokkal vastagabb tészta és a rengeteg feltét miatt.

 

New York-i

Ez is a nápolyi egyik variánsa ropogós peremmel és nagy, akár összehajtható szeletekkel. A tésztája is vastagabb, bár nem annyira, mint a chicagói variánsé, ezért sok feltét szokott rá kerülni, például paradicsomszósz, mozzarella, kolbászfélék, gomba és szardella, de gyakorlatilag bármit rátehetünk. 

 

Tipp: Elrontani a fagyasztott pizzát? Gyakoribb, mint gondolnád!

 

Szicíliai

A szicíliai, vagy más néven „sfincione” pizza vastag, puha tésztájával, ropogós peremével és négyszögletes formájával nagyon könnyen megkülönböztethető a nápolyi fajtától. Alapja paradicsomszósz és mozzarella, amire jöhet még hagyma, szardella és zöldfűszerek.

 

Kaliforniai

A Prego nevű olasz étterem séfje, Ed LaDou találta fel az 1970-es években. Mustárt, ricottát és húspástétomot tett rá, ezek akkoriban teljesen elképzelhetetlenek voltak pizzafeltétnek. Ma sincs olyan, hogy jellemző feltét, mert a fajta lényege, hogy a szakács szabadon kísérletezzen, csak az a fontos, hogy finom legyen a végeredmény.

 

Forrás: WebstaurantStore

 

Olvass még! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szerinted mikor kezdtek el az emberek pizzát sütni?

Annyit elárulunk, nem mostanában.

Kipróbáltuk: így használd a pizzakövet

Alapvető tudnivalók és tapasztalatok – érdemes megvásárolni?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!