Babot ne csak a levesbe tegyünk!
2021. April 21.Magyar ember konyhájából nem hiányozhat a bab. Nincs olyan évszak, amikor ne lapulna egy adag a kamrában vagy a fagyasztóban. Általában szárazbabot használunk, de elterjedtek már azok megfőzött, konzerv változatai is. A konzerv előnye, hogy nem kell akár több órás főzéssel számolnunk. A saját bab előnye pedig az, hogy pontosan úgy ízesítjük, ahogy mi szeretnénk. És mi jut általában eszünkbe, ha meglátjuk a babot? Főzzünk babgulyást! De ne csak azt főzzünk, sok más olyan étel is létezik, ami finom, szerethető és méltó az oly népszerű babhoz.
A bab fantasztikus vitamin- és ásványianyag-forrás. Antioxidáns tartalmának köszönhetően segíthet megelőzni a rákos megbetegedéseket. Ajánlják fogyasztását cukorbetegség esetén is, hisz rostokban gazdag, alacsony glikémiás indexű a szénhidráttartalma, fogyasztása után pedig telítettebbnek érezzük magunkat, később leszünk éhesek. Emiatt diétázók is előszeretettel fogyasztják.
És mibe tegyük? Nézzük először a leveseket! A klasszikus jókai, káposztás és csülkös bablevesen kívül bátran készíthetünk húsmentes, zöldséges bablevest zöldfűszerekkel és tejszínnel. Itt van még a minestrone leves olaszosan, paradicsomosan. A toszkán bableves fehér babból készül és zsályával ízesítik.
Aztán készülhet belőle többféle egytálétel. A babot főzés után paradicsommal, tojással, szalonnával vagy kolbásszal dúsítva, fűszerekkel megbolondítva, tejszínesen vagy paradicsomosan egy tálban össze lehet sütni. Akár sajttal a tetején. Curryt is készíthetünk babból, ha nagyon más ízvilágra vágyunk, ilyen az indiai rajma, amiben a babot egészséges fűszerekkel – mint a gyömbér és a kurkuma – főzzük együtt. Kihagyhatatlan étel a chili con carne, azaz darált marhahús és sok bab mexikói módra. Nagyon fűszeres, nagyon ütős. Kultikus étel.
Másik ismertebb étel a babfőzelék. A klasszikus sólet mellett – amelyet valójában sütünk és nem főzünk – egyéb alternatívák is léteznek. Készíthetjük tejfölösen, tejszínesen, rántással, mustárosan, tárkonyosan, paradicsomosan, fokhagymásan vagy egyéb zöldségekkel. Feltétnek remekül illik hozzá a bacon vagy kolbász chips, esetleg aszalt paradicsom.
Talán eszünkbe sem jut elsőre, de a megfőzött babot nyugodtan tehetjük rántottába vagy omlettbe is. De akár egy hagymás-babos alap tetejére tükörtojás is üthető. Ehhez még nagyon illik a mángold is.
Említettem már a mexikói konyhát. És eszembe is jutott róla a babkrém. Mártogatósnak vagy szendvicskrémnek. Ezeknek is többféle verziója van. Tortillához vagy quasadillashoz elképesztően finom az egyszerű hagymás babpüré. Tehetünk bele chilit, jalapeñot, koriandert is. Ha nem mártogatósnak szeretnénk, hanem szendvicskrémnek, akkor kicsit sűrűbb állagúra érdemes készíteni. A fűszerezés tárháza itt is végtelen. Egyszer próbáljuk ki a főtt tört babot úgy, hogy főtt tojással, hagymával keverjük össze. Garantált a siker!
A babfasírt sem utolsó étel! Mint ahogy sok más zöldségből és hüvelyesből, úgy babból is készíthető fasírt. Keverhetjük darált hússal vagy készíthetjük húsmentesre. Illetve más zöldségekkel is kombinálhatjuk, például burgonyával vagy sárgarépával. Fűszerezésnél a hagymával, fokhagymával sosem fogunk mellé, illik még hozzá a majoránna és a koriander, de bátran kipróbálhatjuk más zöldfűszerrel is.
Végül, de nem utolsó sorban – bármily hihetetlen – édes süteményekbe is lehet csempészni belőle, a csokoládéval nagyon szeretik egymást! Ugye, mennyire változatos módon felhasználható?