Az ananászfogyasztás előnyei
Egy csészényi ananász 82 kalóriát, 22g szénhidrátot, 2g rostot, 16g természetes cukrot, és 79mg C-vitamint tartalmaz. Ez egy tökéletes uzsonna. A gyümölcs erősíti a csontokat, segít ledolgozni a hasi zsírt, antioxidáns-tartalmával támogatja az immunrendszert, ha rossz baktériumok kerülnek a szervezetbe.
Az egy csészényi ananászban levő C-vitamin több mint a napi ajánlott bevitel. Így a legközelebbi influenzaszezon beköszöntével ne csak a hagyományos citromos teát és a C-vitamin tablettákat szedjük, hanem gondoljunk az ananászra is.
A csontok egészségét legtöbbször a kalciumnak köszönhetjük, de a réz is hasznos elem azok épülésében és erősödésében. Ez az ásványi anyag egy olyan enzimet tartalmaz, amely segíti a csontok és a kötőszövetek épülését, valamint hozzájárul a mechanikai szilárdságukhoz. A réz továbbá megakadályozza a csontreszorpciót is (az a folyamat, amelynek során a lebontott csontsejteket és ásványi anyagokat a vér felszívja). Egy csésze ananászban a napi ajánlott rézbevitel 9%-a van.
A réz mellett egy csészényi ananász a napi ajánlott mangánbevitel 76%-át adja. Ez a nyomelem szintén a csontképződés szempontjából fontos, növeli a csontsűrűséget – különösen a gerincvelőben. Ez különösen a menopauzán túl levő nőknél fontos, akik szervezetében alacsony a mangánszint, így könnyebben törnek a csontjaik.
A rostban gazdag ananász segíti az ételek könnyebb emészthetőségét, valamint serkenti az emésztést segítő vegyi anyagok felszabadulását. A bromelain (a gyümölcs egyik enzime) segít lebontani a fehérjét, enyhíti a puffadást és a vízvisszatartást. Ezen felül a bromelain csökkenti az ízületi gyulladás, a véraláfutás- és alvadás kialakulásának kockázatát is.
A konyhában is jól jön az ananász pont ezen enzime miatt: remek pácoló húsokhoz pont a fehérje-lebontó tulajdonsága miatt – puhább húsokat eredményez. Igyekezzünk többet fogyasztani ebből a remek trópusi gyümölcsből. Egy hawaii pizzát valaki?
via: Eating Well